18 årig talentfuld kunstner med fokus på æstetikken

Publiceret d. 22-02-2017

Se Nadias profil på maleribasen :
http://www.maleribasen.dk/visprofil.asp?id=11086

Nadia Carstens er en del af den generation som er opvokset omkring år 2000, også populært kaldet Millenial generationen. Det er en årgang som er vokset op med iPads, Iphones, moderne teknologi og sociale medier.

 

Det er en generation som er langt mere fremme på teknologi end deres forældre var og en generation som i den grad forstår at bruge internettet til at kommunikere og komme frem med deres budskaber. Millenials er opvokset i en verden hvor fokus har ligget mere og mere på innovation og iværksætteri. Hvor det at skabe sin egen succes med egne idéer er et vigtigt parameter.


Hej Nadia, og tak fordi du vil medvirke i dette interview her på maleribasen.

- Det vil jeg med glæde, tak fordi jeg må.

Kan du fortælle lidt om dig selv og din baggrund som kunstner ?

- Jeg er 18 år gammel og går i 2. G på Munkensdam Gymnasium i Kolding. Jeg bor i Øster Lindet en lille by i Sønderjylland, her har jeg boet hele mit liv sammen med familie. Jeg tegnet og malet lige så længe jeg kan huske og billedkunst var klart mit yndlingsfag i folkeskolen. Jeg føler altid at kreativiteten er det der har defineret mig som person, fordi det er netop det jeg er dygtig til. Derfor fylder det også rigtig meget i mit liv og jeg har en stor passion for at udfolde mig kreativt.

Hvordan startede du op med at male ?

- Som sagt er det noget jeg altid har gjort og det er noget jeg altid har været god til. Jeg har altid fået at vide at jeg er meget visuel, hvilket jeg har gjort brug af i mange aspekter af mit liv. Jeg kan ikke huske min første tegning, jeg kan bare huske at jeg gennem alle perioder af mit liv har jeg haft en pensel eller en blyant i min hånd. Jeg har aldrig haft store pauser hvor jeg ikke har tegnet i lang tid, jeg tegner hver eneste dag, om det så er store portrætter eller kruseduller i min notesbog, så tegner jeg hver dag.

Du maler mest karikerede portrætter, hvorfor netop dette valg ?

- Jeg synes ansigtet er det mest varierende motiv i der findes. Hvor naturbiller og arkitektur kan være helt vildt smukt så synes jeg det er kedeligt at male fordi jeg synes det mangler misdannelser og originalitet, hvilket jeg hyppigere finder i mennesker. Selvom der helt sikkert er en klar skabelon til hvordan man skal tegne et ansigt så er der ikke to der er ens og selv hvis man prøver at genskabe det samme portræt to gange så føler jeg aldrig at det bliver det samme. Det er også det jeg synes der er det vigtigste for mig og det jeg skaber. Det skal være unikt.

Du er en meget ung kunster på 18 år - hvad er dine planer for fremtiden ift. din kreativitet ?

- Jeg ville elske at kunne leve af at sælge det jeg skaber, men min plan indtil videre er at jeg gør min STX færdig også vil jeg gerne rejse til Sydamerika for at møde mennesker og samle inspiration fra verden. Derefter kunne jeg rigtig tænke mig at flytte et år til Tyskland, gerne München, Hannover eller Berlin, hvor jeg håber på at finde arbejde også finde og påbegynde et maler kursus der. Jeg er aldrig blevet undervist i tegning og maleri, og jeg tror det kunne være vildt spændende at forfølge det som har været en drøm hele mit liv.

Fokus på æstetik i kunsten, fremfor tolkning og generelle politikste budskaber

Billedet "Smiley" minder om engelske Margaret Thatcher sat op som rebel. Har du en generel politisk agenda i din kunst ?

- På ingen måde. Den eneste hensigt jeg har med min kunst på nuværende tidspunkt er at lave noget som jeg synes ser fedt ud, og som andre forhåbentligt også ville anerkende. For mig er den æstetiske del meget vigtigere end tolkningen af billedet. Jeg bruger min kreativitet til at formidle verden og de mennesker der lever i den gennem mine øjne. Jeg synes det er fedt at kunsten kan bruges til provokere og fremvise holdninger, men det er ikke mit formål. Jeg synes at billedkunst kan være en dårlig platform hvis man ønsker at være konkret med sin intentioner, og jeg er derfor bange for at bliver misforstået.

Tror du at ungdommen i nutiden er mere politisk interesserede end dine forældres generation var ?

- Jeg tror ikke, at ungdommen i dag nødvendigvis er mere politisk interesseret. Jeg tror bare, at ungdommen i dag ikke er så overset som ungdommen førhen, begge generationer har meget at sige men i dag findes der bare lettere metoder til at få ens politiske holdninger formidlet.

Du maler også karrikerede malerier af superhelte, bl.a. Spiderman og Jokeren. Hvorfor træf du dette valg og betyder comic genren meget for dig ?

- Ikke specielt. Jeg kan bare vildt godt lide kostumerne.

Hvor får du din inspiration fra ?

- Jeg får min inspiration fra folk på gaden, fra bøger tv og nettet. Jeg henter den overalt. Jeg har aldrig fuldt tegnet nogen som jeg har set på gaden, jeg finder forskellige dele fra forskellige personer (f. eks. Frisure, påklædning og smykker osv.) og samler dem i en karakter som jeg så får ned på papiret.

Dine billeder er for det meste i mindre formater. Overvejer du at male på større lærreder ?

- Ja det kunne jeg vildt godt tænke mig. Som studerende er det ikke ligefrem penge jeg har mest af, derfor har jeg ikke rigtig råd til det gode oliemaling og de store lærreder, men jeg overvejer stærkt at investerer i det.

Iværksætteri, innovation og sociale medier skabte grobunden for de første salg af malerier og tegninger

Hvordan bruger du sociale medier i hverdagen i forhold til eksponering af dine malerier ?

- Jeg bruger det rigtig meget. Det er en rigtig god måde at vise sine billeder frem til en stor gruppe af mennesker uden at skulle investere meget tid i projektet.

Hvilke forventninger havde du til salg af dine malerier inden du startede med at male ?

- Jeg havde ingen forventninger overhovedet. Det er nok også det smarteste, så er man i hvert fald sikker på ikke at blive skuffet.

Kan du huske det første billede som du solgte, prøv at fortælle lidt om baggrunden for dette salg ?

- Det var sidste år omkring marts. Jeg havde virkelig ingen penge og jeg havde planlagt at jeg ville på Roskilde festival med gymnasiet til sommer. Jeg havde malet en del billeder på min iPad som jeg printede ud på A4 fotopapir. Jeg oprettede en facebook og instagram konto under navnet Kunstner Karsten og jeg sendte billeder i gruppechats med familie og venner. Jeg solgte dem til en 50’er stk. og der gik ikke mere end uge så havde jeg solgt næsten alle de små billeder jeg havde lavet i løbet af det sidste halve år til bare familie og venner. Jeg havde tjent mere end nok til min Roskilde billet.

Hvad er dit bedste råd til unge mennesker som ønsker at male og sælge deres kunst ?

- Find din egen stil. Det er en super god ide at øve sig ved at gengive billeder fra store kunstnere, men det er bare federe at være sin egen. Mvh. Nadia Carstens