Abstrakt kunst, hvad er det og hvordan kommer man i gang med at male abstrakt?

Bliv klogere abstrakt kunst og få tips til at male abstrakte malerier

Abstrakt kunst er en kunstform med mange muligheder og udfordringer. Men hvordan kommer man selv i gang med at male abstrake kunstværker og hvordan startede det hele ?

Abstrakt maleri i blå farver af Arendal

Abstrakt kunst i blå nuancer af kunstneren Arendal

Hvad er abstrakt kunst?

Abstrakt kunst forestiller ikke specifikke objekter, materialer eller landskaber. Det er en kunstform som primært fokuserer på at lade tilskueren danne sig sit eget indtryk af maleriet. Abstrakt kunst kommer i mange variationer og farver, og er tit produceret med alternative maleteknikker og materialer som f.eks. svampe. Abstrakt kunst er også kendt som en nonfigurativ kunstform.

Abstrakt kunst er en genre for sig selv. Selvom abstrakt kunst for mange er netop det, abstrakt, så er det et mere simpelt begreb end som så. Den abstrakte kunst er i bund og grund det modsatte af den realistiske kunst. Så imens realismen handler om at afbilde alting så virkelighedstro som muligt, handler det abstrakte om at udfordre og lege med former, farver og udtryk. Abstrakt kunst handler om at bevæge sig væk fra og forvrænge realismen til en ny form og til en ny individuel kunstnerisk fantasi.

Dog er det relevant at understrege, at den abstrakte kunst på den ene eller anden måde alligevel for det meste har et motiv. Der er i den abstrakte kunst et gennemgående tema, som kunstneren stadig skal forblive tro imod.

Abstrakt kunst i mange farver med et stort øje

Den abstrake kunst kan komme i mange former og afskygninger. Her er grundmotivet udsnittet af et ansigt med et stort øje.

Tips til dig som gerne vil prøve kræfter med abstrakt kunst

Hvis du allerede er praktiserende kunstner, så ved du, at kunst kan være hårdt arbejde som skal tages alvorligt og er tidskrævende. Kunst er mange ting, og selvom man er god til én genre, behøver man på ingen måde at være god til andre genrer inden for kunsten. Du kan for eksempel være ekspert i at male portrætter, men mindre god til landskabsmaling. Der ligger derfor en del forarbejde i at blive en bedre abstrakt kunstmaler.

For at blive bedre til abstrakt maling bør du sætte dig grundigt ind i genren først.


Bliv VIP på maleribasen fra kun kr. 39,- pr. måned - se fordelene


For det første kan du læse faglitteraturen omkring den genre du gerne vil kaste dig over. Der findes rigtig mange gode bøger om den abstrakte kunst samt de strømninger, der ligger bag den. En anden ting du kan gøre, er også at studere kunsten i praksis. Tag på alle de kunstmuseer du kan, og se på den kunst som andre har skabt før dig. Her kan du nemlig ikke kun få inspiration, men også indsigt. Du vil også opdage, hvor mange forskellige ting den abstrakte kunst rent faktisk kan være.

Prøv at eksperimentere med forskellige materialer som f.eks. svampe, træstykker eller andet materiale som kan lave specielle former og giver et anderledes look end penselstrøg. Ved at benytte en svamp, kan du du f.eks. trække malingen ned af dit kanvas og skabe anderledes former og figurer.

Abstrakt kunst kan også indeholde udklip fra magasiner, aviser eller ting fra naturen. Disse kan eventuelt benyttes som baggrund og så senere males over, så de ikke virker alt for markante på dit nye maleri. At lave anderledes motiver og billeder er centralt inden for den abstrakte kunst.

Farverig abstrakt kunst med gule og orange nuancer

Den abstrake kunst er kommet for at blive og selvom den har sit ophav for mange år siden, er kunstformen mere populær end nogensinde.

Den abstrakte kunsts rolle i den moderne verden

Mange kunstnere tøver inden de går i gang med den abstrakte kunst. Dette skyldes primært, at de frygter at der ikke er et marked for at sælge og vise frem. Den abstrakte kunst blomstrede frem i det tyvende århundrede, hvor de mange krige og desillusionen omkring religion og romantik skabte rebelske genrer, som forsøgte at gøre op med konventionerne.


Søg blandt mere end 8000 unikke malerier på maleribasen og køb direkte fra kunstneren


Men de mange år på bagen betyder på ingen måde, at den abstrakte kunst er gammeldags eller upopulær. Tendensen til at skabe noget nyt over et kendt tema, er nemlig evigt aktuel. I vores tid pryder den abstrakte kunst mange hjem landet over, da umiddelbare farvesammensætninger går godt til f.eks. moderne hvide vægge. Den abstakte kunst er kommet for at blive og er mere populær end nogenside.

Abstrakt kunst af Arendal i mange forskellige farver

Eksempel på farverig abstrakt kunst af Arendal

Danske abstrake kunstnere

I Danmark greb mange kunstnere i 1900-tallet fat i de abstrakte strømninger, der prægede udlandet. Dette gjaldt blandt andet kunstnere som surrealisterne Wilhelm Freddy, Ejler Bille og Richard Mortensen.

Disse fandt blandt andet deres inspiration i sydeuropæiske kunstnere som Dalí. Det var typisk for tidens strømninger, at disse kunstnere dannede grupper, hvor de sammen diskuterede og udviklede kunsten. Disse grupper udviklede nye unge kunstnere, som for eksempel Erik Thommesen og Sonja Ferlov. Alle disse kunstnere bidrog til at åbne og legalisere den abstrakte og eksperimenterende kunst på den danske kulturscene

Et eksempel på en abstrakt kunster på Maleribasen er MBRANDT, som blev kåret til månedens kunstner i oktober 2017.

Se MBRANDT´s profil her http://www.maleribasen.dk/visprofil.asp?id=595

Af Thomas Jensen, skribent

Læs også disse artikler

De vilde kunstnere

Abstrakte malerier på maleribasen

Moderne malerier direkte fra kunstnerens hånd


Tilbage til artikler