Jens Jørgen Thorsen og de vilde unge kunstnere

Danmark har igennem tiden haft flere store personligheder, der har tiltrukket opmærksomhed, som følge af deres unikke personligheder, eksperimenterende og grænsesøgende kunst

Herunder finder du en beskrivelse over nogle af de mest vilde kunstnere, som har beriget dansk kunst. Det er kunstnere som på hver deres måde har sat deres varige aftryk i den danske kunsthistorie.

Maleri af Jens Jørgen Thorsen

Jens Jørgen Thorsen (1932 – 2000)

Jens Jørgen Enna Thorsen var, og er fortsat kendt som en samfundsprovokatør, der igennem sin kunst vakte både national og international opmærksomhed.

Billede af Jens Jørgen Thorsen

Jens Jørgen Thorsen var en multikunstner, der eksperimenterede med både kunsttyper og arbejdsteknikker. Han er blandt andet kendt for at bruge sin penis som værktøj til at male med.


Foruden malerier tæller hans værker også forfatterskaber samt videofilm. Særlig kendt er han for sine kontroversielle planer om at ville producere en film baseret på Jesus sexliv.


Foto af af Jens Jørgen Thorsen

Kulturcentret ASSISTENS har lavet en ultrakort dokumentar omkring Thorsens liv og levned. Den er et kig værd, hvis man ønsker at vide lidt mere mennesket bag kunsten.

Filmen der varer ca. 5 minutter, kan ses her


Se videoen med Jens Jørgen Thorsen der agerer instruktør på filmen "Jesus vender tilbage" fra 1992. Videoen er ikke for sarte sjæle.

Maleri af Michael Kvium

Michael Kvium (f. 1955 - )

Fokus i Michael Kviums billedkunst har tit været de universelle og sårbare temaer omkring menneskets tilstande – og ofte med et skarpt udtryk. Psykens afkroge, samt menneskets forgængelighed bliver hos Micheal Kvium portrætteret gennem androgyne figurer malet med stærke farver.

Maleri af Michael Kvium

Michael Kvium er kendt for at være konfronterende, når han beskæftiger sig med emner såsom dumhed, død, lidelse samt deformitet af kroppen.

Igennem sin iøjefaldende billedkunst sætter Michael Kvium menneskes både gode og dårlige sider op til debat og refleksion.

Foto af Christian Lemmertz

Christian Lemmerz (f. 1959 - )

Christian Lemmerz er international kendt for sin kunst og har markeret sig stærkt på den danske kunstscene. Lemmerz, født i tyskland i 1959 er en performancekunstner, billedhugger og grafiker. I 1983 blev han optaget på det Det Danske Kunstakademi og var gennem 80erne dybt involveret i flere kendte projekter. Bl.a. var han i 1981 medstifter af Værkstedet Værst, sammen med bl.a. Lars Nørgård.

Værkstedet Værst, var et fællesskab sammen med andre grænsesøgende kunstnere, der gennem fælles projekter udforskede kunsten og satte nye grænser for den.

Efter opløsningen af Værkstedet Værst, fortsatte christian Lemmertz i performancegruppen Værst, sammen med bl.a. Michael Kvium. Dermed var grobunden lagt for en nyere dansk kunstbevægelse i 1980’erne kaldet ”De Unge Vilde”.

Christian Lemmertz udstilling Esbjerg

Lemmertz er særligt kendt for sine provokerende installationer, heriblandt rådne svinekroppe i polerede glasmontre. Kontrasten mellem det rene og beskidte. Installationen kunne ses på Esbjerg Museum i 1994, og vakte stor opstandelse og debat landet over.

Netop den udstilling er kendetegnende for Christian Lemmertz´s kunst, da han tidligere havde stor fokus på bizarre materialesammensætninger og det generelle forfald hos både dyr og mennesker.

Christian Lemmertz skulptur

Temaerne forfald, sygdom, død blev livligt blandet med kulsort humor i mange installationer, og dermed brød han flere barrierer gennem kunsten og bør anerkendes for dette.

I sin senere karriere har Lemmertz fokuseret på kunst i gips og marmor og er på den måde en utrolig alsidig kunstner

Af Thomas Jensen, skribent

Tilbage til artikler