Croquismaling - sådan kommer du igang

Publiceret d. 14-05-2018

Bliv bedre til Croquismaling

Croquismaling er en unik kunstform, som især tiltaler dem der vil forbedre deres evne til at male vinkler og tegne mennesker. Når du maler Croquis skal du være indstillet på, at arbejde hurtigt. Croquismaling handler om at male eller tegne levende modeller, på meget kort tid - oftest fra 2-7 minutter. Efterfølgende er det naturligvis en mulighed at udbygge sit produkt med farver eller flere streger.

Det er en form for anatomisk korrekt skitsering af en figur, set fra en bestemt vinkel. Mange detaljer på maleriet eller tegningen bliver nedprioriteret i denne kunstform, så det er muligt for kunstneren kun at fokusere på de mest essentielle aspekter af modellen. Croquismaling er en fremragende måde for kunstnere som ønsker at lære mere om kroppens anatomi og struktur.

Sådan kommer du i gang

Det er ikke vanskeligt at komme i gang med Croquismaling, selvom det kan være en smule grænseoverskridende. Der findes i de fleste lidt større byer en masse kurser for begyndere af denne kunstform. Her kan du ofte blot melde dig til det pågældende kursus, og købe de nødvendige materialer når du ankommer.

Mange nye kunstnere mener at Croquismaling er en grænseoverskridende form for kunst, netop fordi der arbejdes med levende modeller. Hvis du endnu ikke er professionel, kan dette aspekt være vanskeligt at vænne sig til i starten.

Selve Croquistegningen tegnes som regel med let hånd, i lette streger. Dette er netop for at mindske fokus på detaljerne. Da Croquis udelukkende handler om at få de vigtigste elementer af kroppen inkluderet, er der mange der ser modellen i geometriske former. Fokusér på rygsøjlen og på hvor modellen rammer gulvet, og tegn derefter flydende, næsten uden at tænke over det. Tiden er én af de vigtigste faktorer, så det er vigtigt at man er omstillingsparat når det kommer til at male Croquis.

Modellerne og kunstnerne

Der findes ikke den ’ideelle Croquismodel’, som der gør indenfor mange andre felter. Alle kropstyper kan være Croquismodeller. Poseringerne varer typisk kun et par minutter, hvilket gør modellens job en del nemmere, da en hård position ikke skal holdes længe.

Dette betyder at muskelkontrol og udholdenhed ikke er en faktor for Croquismodellerne. Mange kunstnere gør det endda til et princip, at forsøge sig frem med en masse forskellige kropstyper. Alle mennesker har forskellige kropspropositioner, og derfor er det en god idé at kunne tegne lidt af hvert. Naturligvis er der nogle kropstyper der er nemmere at tegne end andre, men det er i sandhed en kunstform at kunne skitsere dem alle.

Croquismalere på nettet

Der er mange enormt dygtige Croquismalere, hvoraf de fleste kan opsøges og findes på internettet. Et eksempel på én af disse kunstnere, kunne eksempelvis være Ryohei Yamashita, hvis tegninger kan findes her: https://www.artmaster.jp/croquis-gallery.

Et andet eksempel er Kirsten Kam, der kan findes her: http://www.nyord.com/billedkunst.html?id=4552.

Der er ikke nogen fast opskrift på hvordan man bliver dygtig til Croquis, da lige netop denne kunstform har uendeligt mange variationer. Croquis er dog for mange en vigtig evne at mestre, da den giver et godt indblik i hvordan menneskekroppen ser ud og fungerer.


Af Thomas Jensen, maleribasen.dk
Thomas@maleribasen.dk