Maleteknikker - sådan bliver du en bedre kunstmaler

Få hjælp til at forbedre dine maleteknikker og mal flottere billeder når du skal igang med penslen

Maleteknikker er de små tips og tricks, som hjælper dig med at forfine og lave bedre malerier. Mange mennesker bruger deres fritid på at male, være kreative og træne deres maleteknikker. Dog vil de fleste opleve, at de på et tidspunkt står stille i deres kunstneriske udvikling. For at blive en bedre kunstmaler er der flere ting, man kan give sig i kast med.

Kvinde blander forskellige maling på på et malekursus

Det kan være en fordel at tage på et kort eller længerevarende malekursus for at få pinpudset dine maleteknikker

Boost dine maleteknikker på et kreativt kursus

Få ting giver mere inspiration end at møde nye spændende mennesker med samme interesse som én selv. Et kunstmalerkursus kan være en stor fordel for de fleste, da man både lærer nye teknikker, møder nye mennesker og vil befinde sig blandt ligesindende.


Bliv VIP på maleribasen fra kun kr. 39,- pr. måned - se fordelene


Københavns kunstskole udbyder løbende nye kurser for både tegnere og malerere og tilbyder desduen diverse sommerkurser.

Her kan du lære meget mere omkring form, indhold, teknikker og komposition, samtidid med at du løbende får vejledning af kompetemte undervisere. Der vil blive taget udgangspunkt i den enkelte malers niveau.

På landsplan er der mange højskoler som også tilbyder malerkurser og oplæring i de gængse maleteknikker. De fleste kurser ligger om sommeren og varer oftest nogle uger, men hvis man har mod på det, kan man tage et længevarende ophold som kan vare fra 6 mrd og op til flere år.

Det kan tage tid at perfektionere nye teknikker, derfor kan man ikke regne med et tilfredsstillende resultat i første omgang. Men øvelse gør mester og over tid vil dine resultater på lærredet bliver bedre og bedre.

Glas med forskellige pensler til maling

For at komme igang er det vigtigt at materialerne er i orden

Spiller kunstartikler en rolle for mine maleteknikker ?

De kunstartikler som du vælger at benytte, spiller en stor rolle, når du skal forbedre dine malerteknikker. Dit materialevalg er med til at forbedre dine malerier og det vil smitte af på det færdige kunstmaleri.

Den store forskel mellem billige og de dyrere kunstartikler er holdbarheden og kvaliteten i produkterne. Billige pensler kan let gå i stykker og efterlade små "hår" på maleriet, og den billige maling binder måske ikke så godt til dit kanvas, som den lidt dyrere kunstmaling. Hvis de er i tvivl kan du spørge din hobbyforhandler, de er typisk meget behjælplige med at finde de materialer som passer til din malerstil.

Ønsker man bare at snuse lidt til livet og hobbyen som maler, kan man med fordel købe de billige materialer, men hvis man har været igang i længere tid, kan det bedst betale sig at købe de bedste produkter fra starten. I sidste ende bliver det en billigere løsning.

Brun krukke med forskellige typer maling

Man kan forbedre sine maleteknikker vha. kurser, materialer og research på nettet og hos andre kunstnere

Hvordan starter jeg med at forbedre mine maleteknikker ?

De første små skridt til at finpudse dine maleteknikker går gennem research, materialevalg, lærredvalg, inspiration og farvevalg.

Der findes et utal af forskellige typer maling, farver, pensler, lærreder og strukturmateriale i forbindelse med kunstmalerfaget. Det kan derfor være svært at vælge, hvilke elementer man skal købe hjem, når man ønsker at udfordre sig selv for at blive en bedre kunstmaler.


Sælg dine malerier på maleribasen - opret en profil idag


Start med at vælge dine materialer, motiv og grundfarven på maleriet. Derefter kan man med hjælp fra internetfora eller viden fra kunstkurser vælge, hvilke type lærreder der passer til ens malestil.

Dernæst kommer pensler og strukturmaterialer. Sandspartel bliver ofte brugt som begyndermiddel til at skabe struktur i et billede. Man kan også blande sand i hobbylim og bruge dette i forbindelse med baggrunde. Andre gode materialer kan være er svampe, træpinde og forskellige træmaterialer, som oftest benyttes på de mere abstrakte malerier.

Hvis man har mod på det kan man eksperimentere med Gouache maling, som kan forhindre underlaget i at skinne for meget igennem. Billeder malet med maleteknikken Gouache er mere matte i deres udtryk, og bruges af mange kunstmalere i hele verden.

Smukke gule blomster som hænger ned fra et træ med mørk baggrund

Det kan være svært at vælge det rigtige motiv til sine malerier

Hvilke motiver kan forbedre mine maleteknikker ?

Vi har alle forskellige præferencer når det kommer til alle de forskellige motiver, man kan male når teknikken med penslen skal forfines. Mange vælger at starte med blomstermotiver, da man kan finde inspiration til farvekombinationer og skygger i naturen. Disse motiver anbefales også, hvis man ønsker at blive en bedre kunstmaler.

I forbindelse med mange blomstertyper, er det muligt at eksperimentere med strukturmaterialer, helt små pensler og forskellige typer maling eller farvelade. Har man dog andre præferencer skal man huske på, at kun fantasien sætter grænser for en ægte kunstmaler.


Køb dit næste maleri på maleribasen - der er mere end 8000 at vælge imellem


Som udgangspunkt er naturen fremragende at tage inspiration fra. Blomster, træer, vand og horisonter skaber alle skygger og forskellige farver, som kan forbedre malerteknikken. Når man har lært at male skygger og nuancer, kan man stille og roligt bevæger sig over mod andre motiver som f.eks. portrætter, bygninger, mennesker og dyr.

Forskellige farver med maling i malerbøtter

Sæt skub i din kreativitet ved at udforske de mange forskellige maleteknikker

En måde hvorpå man også kan møde andre mennesker og samtidig forbedre sine malerteknikker er som croquismaler, her handler det meget om skygger, forme og det enkle streg med penslen eller blyanten

Motiverne man kan give sig i kast med er næsten uendelige, men som udgangspunkt er de simple naturbilleder en rigtig god start for alle som vil forbedre deres maleteknik.

Af Thomas Jensen, skribent

Læs også disse artikler

Moderne kunst

Abstrakte malerier på maleribasen

Moderne malerier direkte fra kunstnerens hånd

Jens Jørgen Thorsen og de vilde unge kunstnere


Tilbage til artikler