Malerkunst set fra den lyse side

Publiceret d. 18-10-2016

Se Anne-Mettes profil på maleribasen: http://www.maleribasen.dk/visprofil.asp?id=1312

Besøg AMBP galleriet på nettet : www.galleriambp.dk

Hvornår startede du med malerkunst, og har du lavet andre former for kunst i din karriere ?

- Jeg har altid være kreativ og da jeg er uddannet grafiker og multimediedesigner, så har jeg stort set altid været omgivet af form og farver. Så det var ingen overraskelse at jeg gik i gang med malerpenslen tilbage omkring år 2000. Det startede stille og roligt ud, men jeg kunne hurtigt mærke at jeg slet ikke kunne lade være...og sådan har det været lige siden.

Du maler både farverige portrætter af mennesker, billeder af dyr og abstrakte malerier, hvorfor har du truffet dette valg og den alsidighed ?

- Det er nu ikke et bevidst valg som sådan, men mest fordi jeg har svært ved at begrænse mig. Jeg har lyst til at male det hele, så det stopper nok ikke ved det. Jeg bliver jo inspireret hver dag og kan altså ikke holde mig til en stram ensrettet designlinje, men der er efterhånden en rød tråd i alle mine malerier, så jeg får tit den respons at man kan se det er et AMBP maleri selvom mine billeder er meget alsidige.

Er denne variation i dine billeder noget som har hjulpet dig med at sælge flere billeder ?

- Ja det er det vel, så er der noget til enhver smag. Men det er som sagt ikke noget jeg gør bevidst, med salg for øje. Jeg maler bare det jeg har lyst til. Men selvfølgelig maler jeg også en sjælden gang på bestilling, hvor jeg har farver, form og ønske at tage hensyn til, og det kan være en god udfordring.

Det eftertænksomme maleri skal indeholde håb og liv

Livet set fra den lyse side", er et tema som du nævner ift. til dine billeder, fokuserer du udelukkende på den positive del af livet når du starter et maleri, eller kan du også male billeder som viser livet fra en mere dyster side ?

- Den tekst kom nok til live i min tid hvor jeg malede store hjerte-malerier med glade farver. Og så har det fulgt mig lige siden. Man kan jo vælge af se tingene fra den lyse side og sådan en person er jeg. Så selvom et maleri kan være dystert, så er der som regel også håb at se, og det er det håb og det liv jeg forsøger at få med i mine malerier. Så jeg synes ikke rigtig jeg har malerier der ligefrem er dystre … men nok mere eftertænksomme.

Hvilke forventninger havde du til salg af dine malerier inden du startede med at male ?

- Absolut ingen. Det tænkte jeg slet ikke på, på det tidspunkt.

Hvordan eksponerede du dig selv som kunstner fra starten af ? 

- Helt i starten var det familie og venner som eksponerede mig … det var dem der gav mig modet til at gå skridtet videre. Igennem en veninde fik jeg en udstillingsaftale i et fitnesscenter og jeg selv tog mig sammen og fik en aftale om udstilling hos en fysioterapeut. Så var jeg i gang.

Kan du huske det første billede som du solgte, prøv at fortælle lidt om baggrunden for netop dette salg ?

- Det var en veninde som gerne ville give et maleri til sin kæreste i fødselsdagsgave, så hun købte et maleri af en kvindeskikkelse, som stod ude i regnen. Maleriet har han stadig hængende her efter omkring 10 år, så glad det blev han for det.

Benyttede du fra starten online medier, som f.eks. facebook og websites til eksponering af dig selv, og hvilke erfaringer har salg via nettet givet dig senere hen ?

- Nej ikke i starten, der var det netværk og lokale udstillingssteder den eneste eksponering. Men efterhånden som jeg fik positive tilbagemeldinger osv. så turde jeg godt at komme ud af busken og fik lavet min hjemmeside www.galleriambp.dk, som jo var det eneste rigtige for at få vist mine malerier til interesserede og til dem der bare lige kom forbi. Facebook og Integram bruger jeg efter husbehov, så der kunne jeg godt være mere aktiv, men jeg maler jo bare i min fritid, så ja tid er der bare ikke nok af.

Hvad er dine tre bedste tips til alle de talentfulde mennesker landet over, som lige nu prøver at sælge deres malerier ?

-  1. kom ud og vis dine malerier, spørg hos frisøren, fitness, tandlægen.

-  2. Få dig en hjemmeside eller måske heller en FB side.

-  3. Tro på dig selv og vær modig.

 Fortæl lidt om dit nyeste maleri, hvad fik dig til at producere netop dét billede ?

- Mit nyeste ”maleri” er et Akvarel. Efter et kursusophold ved Inge Kjær, hvor jeg fik muligheden for at male billeder på papir med mange forskellige medier som f.eks. akrylmaling, pigment (som vi selv blandede), tusch, shellak, sprit osv. kunne jeg slet ikke stoppe da jeg kom hjem og har lavet en del akvareller siden, som jeg elsker at sidde og hygge med ved spisebordet.

Hvor kommer din inspiration og idéer fra når du skal male et nyt billede ?

- Hvis jeg skal være helt ærlig, så ved jeg det faktisk ikke, men jeg har bare altid noget som kommer til mig når jeg er i processen. Når jeg maler ansigter, så har jeg typisk en fotografi som jeg er faldet pladask for, som jeg så gør til mit eget med store penselstrøg og med et drys af AMBP så er det vist det J. Men det er meget farverne der kommer til at bestemme over mig … de taler ligesom til mig så jeg ved hvilken vej jeg skal gå ….. men det jeg kan sige er at jeg endnu aldrig er helt blank for ideer og inspiration.

Er der nogen ting som du gerne vil blive bedre til i din malerkunst og hvad finder du sværest i hele processen med at skabe et billede ?

- Jeg vil da hele tiden gerne blive bedre … og jeg arbejder meget med kontraster/lys/skygge, da det er det som jeg synes gør et maleri spændende, så det skal jeg blive bedre til. Det sværeste i processen synes jeg er når jeg har lavet min bund og skal finde ud af hvilke farver og former der skal há lov at ”bestemme” …. svær men også en skøn fornemmelse at sidde og stirre på maleriet indtil at det fortæller mig hvilken retning det vil.

Hvilke kunstnere beundrer du, og hvad er baggrunden for denne beundring ?

- Det lyder måske mærkeligt, men jeg kender ikke så mange kunstnere. Men jeg kan nævne et par af dem, jeg har været på kursus med. Det er begge to nogle som jeg beundrer, da de har inspireret mig og udviklet mig til en bedre kunstner. Det er Inge Kjær fra Ulfborg og Adam Gabriel fra Tønder.