Lærreder - hvilke typer er bedst til malerkunst ?

Publiceret d. 08-08-2017

Vælg et lærred af god kvalitet og få en bedre maleoplevelse

Lærreders pris og kvalitet går hånd i hånd. Ved at vælge et lærred af god kvalitet, får du meget mere for pengene og et lærred, der holder i mange år.

Billigt eller dyrt lærred, hvad skal man købe?

Et lærred er en helt grundlæggende ting for enhver kunstner at have i sit sortiment. Det er herpå, kreativiteten udfolder sig og mange penselstrøg senere ender ud i et smukt maleri. Lærreder fås i utallige størrelser og udformninger, så der er noget for alle – lige fra nybegynderen til den garvede maler.

Nogle lærreder er grundet i forvejen, mens andre stadig har en rå overflade og skal grundes af maleren selv, så lærredet ikke suger for meget maling til sig. Et grundet maleri binder ydermere malingen langt bedre. Typisk bruges der transparent eller hvid grunder, men nogle kunstnere foretrækker at bruge en sortfarvet grunder. Det er ene og alene en smagssag, så det handler om at prøve sig frem, indtil et passende resultat findes. Nogle kunstnere vælger at købe en rulle rå lærredsstof, som de selv klipper til og hæfter fast til en træramme, men det kan være et stort projekt for en nybegynder uden viden og erfaring inden for området. At bygge sine lærreder selv giver uden tvivl et stort råderum, men at købe færdigbyggede lærreder er lige så fint.

Køb et solidt traditionelt fremstillet kunstlærred online

Blandingslærred og hørlærred gør en forkel

I modsætning til pensler er der ikke stor forskel på, hvilke lærredstyper, der egner sig bedst til akryl- eller oliemaling. Derimod drejer det sig om lærredets kvalitet. Akrylmaling er vandbaseret, og derfor kan det være rigtig besværligt at arbejde med billige bomuldslærreder. De suger nemlig enormt meget maling til sig, så på sigt er det ganske dyrt i maling.

Et velgrundet blandingslærred af bomuld og syntetiske fibre er en langt bedre løsning til akrylmaling. Aller bedst er det dog at male på et hørlærred. Overfladen er mere jævn, og selve lærredet er af langt bedre kvalitet. Det samme gør sig gældende for oliemaling, hvortil et blandingslærred af god kvalitet sagtens kan bruges. Dog er det langt bedre at male på et hørlærred. Oliemaling har en ganske lang tørretid, og går derfor godt i spænd med hørlærredets lave sugeevne. De koster en del mere end blandingslærreder, men de er alle pengene værd.

Køb et lavpris lærred online

Vælg et lærred med en solid ramme

Som med de fleste andre ting, så får man, hvad man betaler for, og det gør sig også gældende for lærreder. Der er en verden til forskel på billige lærreder og kvalitetslærreder. At vælge et bomulds eller blandingslærred af forholdsvis god kvalitet er for begynderen bedre end ingenting, men med tiden begynder trærammen at give sig og blive skæv. Selve lærredet er hverken modstandsdygtigt eller holdbart, så desværre kan der hurtigt opstå buler. En garvet maler vil derfor altid vælge et lærred af god kvalitet, og her er hør klart at foretrække.

Rammen i et kvalitetslærred giver sig ikke lige så meget og er langt nemmere at opspænde igen. I modsætning til de billige er et lærred af god kvalitet langt mere modstandsdygtigt, holdbart og slidstærkt. Det bliver ikke bølget af at blive malet på, og de tætvævede fibre giver en meget mere jævn overflade at male på. Skal maleriet sælges eller holde i mange år, kan det derfor kun betale sig at bruge penge på et lærred af rigtig god kvalitet.

Maleribasen samarbejder med maktub, som forhandler alt fra solide lærreder til pensler i den bedste kvalitet.Af Thomas Jensen, maleribasen.dk
Thomas@maleribasen.dk