Surrealisme - hvad dækker over den drømmende kunstart ?

Publiceret d. 26-10-2017

Surrealisme – anderledes og inspirerende kunst

Surrealismen opstod i 1924 og var en meget dominerende kunstretning i resten af årtiet. Retningen udmærker sig ved, at det underbevidste bliver gengivet symbolsk i billederne. Der bliver altså sat billeder på de ting, som man gerne vil, og som man måske fortrænger.

I starten af 1920’erne gjorde Freud og Jung psykoanalysen almindelig. Pludselig blev det normalt for folk, at deres humør kunne skyldes begivenheder, de havde været ude for som børn. Man kan altså til at se helt anderledes på sindet, og det var også med til at forme kunsten.

Derudover havde verden været igennem 1. Verdenskrig, som radikalt ændrede folks måde at være på, og grusomhederne blev ofte skildret gennem kunsten og især, gennem surrealismen. Mange soldater kom hjem med PTSD eller granatchok, som det hed dengang. Man kunne ikke forklare, hvorfor de pludselige opførte sig, som de gjorde. Det var også med til at forme, hvordan man så sindet.

Kunstnere har altid været meget interesserede i de nye strømninger i samfundet, og derfor er det også naturligt, at de har været optagede af denne radikalt anderledes måde at opfatte sindet på. Surrealismen findes både indenfor kunsten, men også indenfor litteraturen og inden for filmgenren.

Den nok mest berømte surrealistiske film er "Den Andalusiske Hund" (Un Chien Andalou) fra 1929 af Salvador Dalí og Luis Buñuel. Filmens fokus er på lyst og savn, og en central karakter i filmen er den nonnelignende figur som hverken er mand eller kvinde. Filmen er stadig aktuel den dag i dag og bruges som undervisningsmateriale på de fleste universiteter verden over.

Se filmen på Youtube her (Advarsel, selvom filmen er næsten 100 år gammel, er den ikke for sarte sjæle)

Sådan kan du selv komme i gang med at male surrealistisk

Hvis du gerne vil i gang med at male surrealistiske billeder, kan det være en god ide, at du begynder at male dine drømme. Drømme kan ofte være svære at huske, men står typisk klarest om morgenen. Derfor kan det være en god idé at lægge en pen og notesblok ved natbordet, så man om morgenen hurtigt kan skrive ned hvad drømmen handlede om. Mennesker som får nok søvn, drømmer oftere end mennesker der får for lidt søvn. Drømmene starter typisk efter ca. 4 timers søvn, og kan vare indtil man vågner. I drømmene antager dine ønsker og lyster tit nogle fysiske former. Det gør, at drømme tit er katalysator for surrealistiske og abstrakte motiver.

Med fokus på drømme inden man går i seng, vil de begynde at stå stærkere i erindringen og vil herefter kunne efterlignes på et maleri. Det kan være, at der er nogle bestemte tanker eller følelser, som du gerne vil male. Det kan for eksempel være, hvis du maler følelsen af hjemve som en blå hund eller din vrede over ikke at have fået dit drømmejob som en aggressiv haj.

Surrealistiske motiver antager typisk en form som ses i dagligdagen. Så foruden drømme, kan aspirerende surrealister også tage udgangspunkt i de ting man ser eller bruger til dagligt. F.eks. vil en kan en dåseåbner tage form som et dyr, eller en bil forvrænget til et ansigt. Kun fantasien sætter grænser i surrealismen.

Berømte danske surrealister

De mest kendte surrealister er udlændinge, men der findes også en række kendte danske surrealister. Det er for eksempel Wilhelm Freddie, der var stærkt inspireret af Salvador Dali. Han lavede surrealistiske værker i en lang række forskellige medier. Det er blandt andet billeder, installationer og grafik.

Læs mere om Wilhelm Freddie på Den store danske

En anden af de kendte danske surrealister er Richard Mortensen. Han malede primært billeder og opnåede stor anerkendelse både herhjemme og i udlandet. I 1960 malede han et billede, der skulle danne baggrund for et frimærke.

Læs mere om Richard Mortensen her

Vilhelm Bjerke Petersen er en anden kendt dansk surrealist. Han lavede en lang række forskellige værker indenfor surrealismen, der ændrede sig i takt med, at surrealismen ændrede sig internationalt. I 1944 måtte han flygte fra Danmark til Sverige, fordi han i 1935 havde lavet en collage, der fremstillede Hitler og en række andre nazister som krigsofre uden lemmer.

Læs mere om Vilhelm Bjerke Petersen her

Kunstneren Birgit Korsholm, som er denne måneds kunstner, maler også surrealistiske og abstrakte motiver af figurer og landskaber.
Besøg hendes profil her

Af Thomas Jensen, maleribasen.dk
Thomas@maleribasen.dk