Kreativiteten på lærredet kom buldrende efter 20 års pause

Publiceret d. 09-05-2016

Tommy, bedre kendt under kunstnernavnet ARENDAL, tog en ufrivillig pause fra maleriet i 20 år, og kom hurtigt, og meget overaskende for ham selv, i rampelyset. Dette er der ifølge ham selv flere grunde til, men en af forklaringerne på hans succes, kan tilskrives hans tilgang til salgsprocessen og hans ønske om at blive set af så mange som muligt. 

Se ARENDAL`S profil på maleribasen.dk

Hej Tommy. Først og fremmest tak fordi du villigt stiller op til dette interview, som er det første kunstnerinterview vi laver her gennem maleribasen.dk

-Det gør jeg med glæde. Det er en stor ære syntes jeg.

 

Du har været i gang som kunstner siden 2014. Hvad har du lavet i alle årene forinden?

-Jeg har altid godt kunne lide at ”producere” noget. Jeg har i mange år i perioder produceret elektronisk musik på computer. For den nysgerrige er her mit remix af R.E.M. ”Loosing my Religion”.

 

Så du har altid været i gang med lave noget kreativt og søgt efter en form for gennembrud ?

-De ting jeg førhen har arbejdet med rent kreativt, er aldrig blevet til noget, men jeg har hygget mig gevaldigt med det. Jeg har også brugt masser af krudt gennem årene på ”gode idéer” til det næste helt store inden for Internet. Heller aldrig blevet til noget, men igen, har jeg haft stor glæde af selve arbejdet med det. Har også bygget en del ting og sager i træ. Så det med at producere eller skabe noget ligger meget til mig.

 

Hvorfor besluttede du dig for at lave malerier relativt sent ?

-Jeg begyndte faktisk at male for 20 år siden. Det blev noget værre makværk, men jeg havde det sjovt med det. Det blev vel til 5 – 10 malerier. Så malede jeg et enkelt maleri for 10 år siden. I oktober 2014 gik jeg så i gang igen. Det irriterer mig, at jeg ikke kan huske hvad der fik mig i gang igen, men jeg kan huske at jeg havde set en del videoer på Youtube med abstrakt maleri og det inspirerede mig. Men hvorfor jeg begyndte at se de videoer kan jeg ikke huske. Måske det startede tilfældigt.

 

Hvilke forventninger havde du til salg af malerier inden du startede, og havde du allerede fra starten af din kunstnerkarriere besluttet dig for at sælge dine billeder - eller var det en mere hobby betonet interesse for dig ?

-Det startede som hobby og det er det stadig. Jeg har ingen forventning til at det skal blive min levevej. Jeg har et godt job som IT konsulent som jeg er glad for, og hvis jeg kan få min male-hobby betalt af at sælge malerier, så er jeg ovenud tilfreds.

-Eksponeringen af malerier er for ARENDAL det vigtigste. Det at komme ud til folk i deres stuer, har altid været det primære mål for kunstneren.

-Jeg maler ofte og i perioder hver eneste aften. Mit salg dækker fint mine omkostninger til materialer. Jeg har ikke overskud på det endnu. Det får jeg måske heller aldrig, men jeg har ikke travlt. I første omgang glæder jeg mig over at male, og jeg vil bare have mine malerier ud at hænge i så mange hjem som muligt. Så kan prisen måske på længere sigt sættes op, så der kan blive overskud på det. Men det er ikke et mål i sig selv.

 

Hvordan spredte du fra starten af, rygtet om din interesse for malerkunsten. Var det gennem venner eller bekendte ?

-Mit første maleri i oktober 2014 satte jeg på Facebook. Jeg fik overvældende positiv respons fra mine FB venner og folk skrev at jeg burde sætte det til salg. Dejligt med opbakning fra vennerne, og jeg satte det til salg. Maleriet er stadig til salg – ha ha. Det er ikke solgt endnu og det bliver det nok heller ikke. Men det gav mig så meget mod på at male mere og fortsætte med at sætte malerier til salg.


Kan du huske det første billede som du solgte, prøv at fortælle lidt om baggrunden for netop dette salg ?

-Det første maleri solgte jeg til en bekendt i december 2014 altså to måneder efter jeg var startet. Han havde fulgt mine malerier på Facebook, og jeg mødte ham tilfældigt i Brugsen hvor han spurgte om jeg ikke kunne male noget til ham.

 

Hvilke materialer startede du ud med, og hvordan er dit syn på omkostningerne i forhold til din kunst ?

-Jeg startede med de helt billige tuber fra Bilka, Søstrene Grene og Harald Nyborg. Ligeledes de billige lærreder fra Bilka og Harald Nyborg. Jeg bruger stadig de billige tuber, men har efterhånden også en hel del på næste niveau. Det man kalder studie kvalitet. 

-Jeg er endnu ikke oppe på maling i kunstner kvalitet, da mine priser på malerierne ikke kan bære det. Jeg har dog et par ting i Golden High Flow serien som har en fantastisk pigment styrke. Et maleri på 100 x 100 cm. koster mig måske alt inklusiv 200 kr. at fremstille og jeg sælger det for 1500 kr. Det dækker fint omkostningerne for alle de malerier jeg ikke får solgt og dem som jeg maler over igen.

-Tidsforbruget gør jeg ikke op i penge for det handler for mig om at jeg elsker at male, så hvis bare jeg kan få dækket mine omkostninger så er jeg glad. Selvfølgelig er jeg fristet af at købe kvalitets lærreder på kvalitets blindrammer og male med maling i kunstnerkvalitet, men så ville fremstillingsomkostningerne på et 100 x 100 maleri måske være op mod 1000 kr. og så ville min salgspris stige tilsvarende og der hopper kæden måske af. Jeg ved det ikke for jeg har ikke prøvet, men jeg nærmer mig at forsøge. Dog ville prisen stadig være langt under hvad jeg ellers ser af priser på f.eks. maleribasen.dk

-Mit incitament til at prøve farver i kunstner kvalitet ville udelukkende være det stærkere farve pigment og ikke så meget for at skrue prisen op på mine malerier.

 

Du har lavet mange forskellige malerier som man kan se på maleribasen, er der steder hvor du for dig selv tænker – ”Her kunne jeg godt tænke mig at blive bedre” ?

-Det ærgrer mig at jeg ikke kan tegne eller male noget som skal ligne noget. Jeg ville rigtig gerne kunne male mennesker med krop eller portrætter. Netop fordi jeg elsker kunst der udtrykker noget eller fortæller en historie eller har et budskab. Så jeg må på kurser i den slags. I mangel på evner på den front, har jeg lavet en del kollager med et overført print eller jeg har kalkeret en tegning over på lærredet.

 

Benyttede du fra starten online medier, som f.eks. facebook og websites til eksponering af dig selv, og hvilke erfaringer har salg via nettet givet dig senere hen ?

-Som sagt smed jeg mit første maleri på Facebook på min personlige profil. Allerede i november 2014 smed jeg en video på Facebook hvor jeg maler et abstrakt maleri på 3 minutter. Det kan du se her:

https://www.facebook.com/galleriarendal/videos/449094635247990/

-I februar 2015 oprettede jeg en Facebook side til mine malerier. Jeg søgte andre steder at vise mine malerier frem, og fandt maleribasen.dk.

-Jeg startede med et gratis medlemskab hvor man kan have tre malerier til salg. Da jeg efter relativt kort tid fik solgt et gennem Maleribasen, købte jeg fuld adgang og fik oprettet en bunke malerier. Det har jeg ikke fortrudt. Jeg har siden hen lavet min egen hjemmeside til mine malerier. Jeg tror ikke jeg har solgt et eneste ad den vej for ingen kender jo min side.

-Men jeg bruger den til fremvisning som en slags katalog over alle mine malerier. Det bruger jeg når jeg er hjemme hos potentielle købere, så vi kan bladre igennem malerierne for sammen at finde frem til hvilke stilartet og farver der kunne passe køberen.

 

Der er mange kunstnere som prøver at slå igennem, og prøver at få solgt deres malerier. Hvad er dine tre bedste tips til alle de talentfulde mennesker landet over, som prøver at sælge deres malerier ?

 - 1. Sæt prisen ned hvis du vil sælge mere. Så simpelt er det. Det tror jeg gælder for alle varer og på alle niveauer. De kendte kunstnere ville også sælge flere malerier hvis de satte prisen ned, men det behøver de jo ikke, og jeg ville da heller ikke sætte prisen ned hvis jeg var i deres sted. Men for mig er det nødvendigt med en lav pris, og det tror jeg er den største årsag til at jeg har solgt 25 malerier på halvandet år. Men det er jo et valg man skal gøre op med sig selv. Vil man sælge et enkelt eller to malerier til en høj pris eller sælge mange malerier til en lav pris. Det kommer måske også an på hvor meget man maler. Jeg maler mange malerier så jeg vil bare have dem ud at hænge i så mange hjem som muligt for at blive set.

- 2.  Vær synlig på nettet. Opret en Facebook side til dine malerier og inviter dine venner til at ”Like” siden. Formålet med en separat side til malerierne er, at der forhåbentligt på sigt også skal komme folk du ikke kender forbi din maleriside, og de er nok ikke synderligt interesseret i dit privatliv men vil gerne følge din malekunst.

- 3. Hold dig ikke tilbage. Vis dig frem, vis dig frem, vis dig frem. Benyt de muligheder der er i lokalområdet. Allerede et halvt år efter jeg startede, stillede jeg mig op til et lokalt event og live-malede. Dagens maleri blev udloddet i en konkurrence. Vinderen blev super glad. Et maleri jeg ellers kunne have sat til salg til 1500 kr. Men jeg ser det som en investering og en god oplevelse. Samme event deltog jeg i igen i år og forærede ligeledes dagens maleri væk. Jeg har ikke solgt et eneste maleri på de to events, men jeg er blevet set af en masse lokale mennesker. Jeg har været så heldig at jeg ikke har måttet opsøge udstillingsmuligheder. 

- Jeg er blevet kontaktet af en ven der har en restaurant hvor jeg nu udstiller, og en anden lokal borger som jeg ikke kendte hvor jeg nu udstiller på et plejecenter. Jeg er for nyligt blevet kontaktet af et kontorhotel hvor jeg skal udstille fra maj til august og de havde fundet mig på maleribasen.dk

- Desuden har jeg afholdt en håndfuld arrangementer der hedder ”Ung Kunst i Tune” (Jeg bor i en by der hedder Tune mellem Greve og Roskilde). Det er et tilbud til de unge hvor de kan komme og male. Jeg stiller alle materialer til rådighed og vi har nogle hyggelige timer.

 

Kan du virke anmassende på nogle potentielle købere, har du en sælger gemt i maven ?

-Nej jeg vil kalde det serviceminded. Når folk siger at de måske også kunne bruge noget af mit kunst til deres væg og det vil de lige tænke over, så ved jeg jo godt, at de ikke står over for et køb lige nu. Så venter jeg to tre måneder og kontakter dem og siger: Hey, skulle vi ikke finde en dag hvor jeg kommer forbi med en stak malerier i forskellige størrelser som vi kan holde op på dine vægge og se hvordan det ser ud. Det siger de altid ja tak til. Det er helt uforpligtende og jeg syndes det er god kundeservice. Ja det er jo også anmassende, men det kalder vi det ikke vel?

- Nej, men sådan foregår det jo de fleste steder hvor der handles.

 

På din profil på maleribasen, virker du som en lidt ydmyg mand, er det nødvendigt med en smule ydmyghed når man starter op som kunstmaler ?

-Det tror jeg slet ikke. Tværtimod måske. Men jeg er oprigtigt ydmyg over for de mange dygtige kunstnere der findes derude. Jeg har ikke en billedkunstnerisk uddannelse og har heller ikke mange års erfaring. Jeg er fuld af beundring over for mange andre som rent teknisk er langt dygtigere end jeg. Så på den måde er jeg ydmyg. Men omvendt ser jeg også mange malerier, hvor jeg syntes at det både kunstnerisk og teknisk er for simpelt til en alt for høj pris. Jeg tænker tit: hvor mange malerier mon han/hun sælger til den pris.

 

Har du nogle kunstnere som du beundrer, enten for deres kreativitet og omgang med farver eller p.g.a. det som de har opnået i deres karriere ?

- Uh der er mange men hvis jeg skulle nævne nogen, så er det The Zinker for hans værker, og så Hornsleth og Mikael B. Ikke for deres kunst men for deres succes. På Maleribasen har jeg lagt særligt mærke til Flemming Rasmussen, som jeg også beundrer for hans værker.

 

Dine billeder kan beskrives som alt fra modernistisk til ren surrealisme, nogle med et stærkt touch af politiske undertoner. Hvorfor bringe disse politiske budskaber frem i din kunst ?

-Jeg har lidt en provo i mig. Jeg oplever til tider at jeg lægger bånd på mig selv for at det ikke skal være for provokerende. Det kæmper jeg lidt med. For jeg burde jo egentlig udtrykke det der kommer allerdybest indefra, og så være ligeglad med hvad andre tænker. I det hele taget elsker jeg når malerier fortæller en historie eller har et budskab. Enten hvis motivet fortæller noget eller en tekst på maleriet. 

-Mit næste værk med politiske undertoner skal handle om Putin som jeg mener er verdens farligste og mest utilregnelige mand. Det skal hedde ”Beauty ON the Beast”. Putin skal forvandles til en kvindelig skønhed. Dermed titlen. Og at han bliver feminin i sit udtryk rører jo også ved det med Ruslands syn på homoseksuelle. Det glæder jeg mig til at lave. Men sådan noget kan nok ikke sælges. Folk vil nok sige at det er fedt og sjovt, men derfra til at købe det og have det hængende er der alligevel et stykke vej.

 

Er din alsidighed i forhold til form, farver og motiver noget som har givet dig en fordel i forhold til potentielle købere af dine billeder ?

-Min alsidighed kommer nok mest fordi jeg stadig er ny og ikke har fundet en rød tråd gennem min kunst. Jeg prøver mig af i mange retninger og bliver inspireret af mange forskellige ting. Ja, jeg tror faktisk det har givet mere salg at der er så meget forskelligt. Men det er ikke bevidst at jeg maler meget forskelligt. Det skal jo komme inde fra og være sjovt. Så jeg kan ikke bare tage bevidste valg med henblik på salg.

 

Hvad har du senest malet færdig ?

-Det er et maleri på kvalitetslærred og kvalitets blindramme i et super lækkert format på 75 x 180 cm.

 

Her til sidst, hvad er dit bedste råd til dem, som har egne malerier stående eller er ved at starte op som malere, men som måske er nervøse for at vise deres kunst frem fordi de måske føler sig utilstrækkelige i forhold til etablerede kunstnere ?

-Hvis du gerne vil sælge dine malerier så kom i gang. Start på maleribasen.dk og på Facebook. Sæt prisen lavt. Hvis det ikke sælger til en lav pris, så er det nok slet ikke slagbart. 

-Hvis du sætter prisen for højt og ikke får solgt noget, så finder du måske aldrig ud af om din kunst kan sælges. Jeg tror virkeligt at prisen er en af de vigtigste parametre. Lad være med at tro at dit maleri kan koste 4000 – 8000 kr. bare fordi andre lignende malerier koster det.

Se ARENDAL`S profil på maleribasen.dk

Kontakt ARENDAL

Email: galleriarendal@gladit.dk

Facebook : https://www.facebook.com/galleriarendal

Web: www.galleriarendal.dk