Inspiration fra naturen

Publiceret d. 30-05-2018

Kan man bruge ting fra naturen på sine billeder?

Enhver kunstner skal have inspiration. Det er hele grundessensen af det, at være kunstner. En maler, fotograf eller skulptør uden inspiration er ligesom en journalist uden en historie.

Der er heldigvis ting alle steder, som man kan blive inspireret af og især naturen er et godt sted at starte. Går man rundt udenfor vil der ikke gå mange sekunder før man finder et motiv, som kan inspirere en fordi det er smukt, sjovt, trist eller overraskende.

Inspirationen kan komme fra de mest uventede kanter så det handler bare om at åbne øjnene og tage indtrykkene ind. På den måde vil man uden tvivl få inspiration til hvad man kan male på sine malerier.

Træer er oplagte motiver til malerier

Et motiv, som især gennem tiden har været anvendt til malerier er træet. Det skyldes blandt andet, at det er udtryk for noget livsgivende, stort og smukt, hvilket i selv er inspirerende. Desuden findes træer i så mange forskellige størrelser og former, at enhver kan finde et træ de kan lide og som skaber nogle følelser i dem. Man kan male træer præcis som de ser ud med de rette farver, former og udtryk. Man kan dog også blive inspireret af træer ved at male andre motiver, som indeholder de samme karakteristika og egenskaber, som et givent træ.

Symbolismen i naturmalerier

For eksempel kan man male en stærk og stor person, hvis man ser et egetræ. På samme måde kan birketræet give inspiration til at male en tynd, lys og lidt mere skrøbelig person.

Svampe har gennem tiden givet meget inspiration til mange malere. Svampe findes i mange forskellige afskygninger og kan inspirere på forskellige måder. Svampe kan være udtryk for flere forskellige ting. De kan nemlig både være giftige, euforiserende, sunde og smagfulde. Man kan samle forskellige ting i naturen, som man kan bruge i sine malerier, og svampe er en af disse ting. Ydermere kan man ikke udelukke, at flere kunstnere også har fundet glæde ved indtagelsen af euforiske svampe, som dermed muligvis har givet næring til ny og anderledes inspiration.

Efteråret er et slaraffenland når det kommer til dette. Der findes nemlig så mange smukke blade og svampe i hundredvis af forskellige nuancer. Dem kan man bruge til at blive inspireret af. Både formen kan virke inspirerende og farverne i sig selv kan være yderst inspirerende for enhver maler eller malerentusiast.

Ting fra naturen, som er udbredte at bruge i malerier

Kigger man på malere, som har brugt naturen som inspiration er er mange motiver der går igen.

Blomster er især noget, som mange er inspireret af. Der findes også så utroligt mange forskellige blomster, at enhver kan blive inspireret af denne type natur. Blandt andet har Monet brugt anemoner i sine meget berømte malerier, som er kendetegnet af at være impressionistiske værker.

Monet havde en særlig malestil, hvor han ved hjælp af små pletter skabte store og udtryksrige malerier, som for eftertiden har været dybt inspirerende. Monet gør også brug af vand i sine motiver, som også er et naturligt objekt, der er brugt meget. Vandet kan symbolisere mange forskellige ting alt efter hvordan du maler det. Det er formentligt også grunden til, at så mange har brugt vand i deres malerier.

Ønsker man selv at male kan man både bruge naturen som inspiration og andre malere, som selv har brugt naturen.

Læs også disse artikler

Surrealisme - hvad dækker over den drømmende kunstart ?

Hvordan udstiller og promoverer jeg mine kunstmalerier?

Hobbymaling - sådan kommer du i gang som nybegynder


Af Thomas Jensen, maleribasen.dk
Thomas@maleribasen.dk