Skagensmalerne - hvem var de?

Publiceret d. 22-10-2018

Skagensmalerne - realistiske malerier af livet på vandet

Skagensmalerne har haft afgørende betydning for den danske kunsthistorie og udgør fortsat et enestående kapitel indenfor dansk malerkunst.

Skagensmalerne var en gruppe af unge kunstnere, som i slutningen af 1800’tallet gjorde Skagen til et populært samlingspunkt for tidens populære kunstnere.

Den moderne kunst

Moderne kunst betegner kunstneriske produktioner i den tid af kunsthistorien, som strakte sig fra år 1860 til 1970. Det er i denne tid, Skagensmalerne havde deres kunstneriske virke og gennembrud på både den danske kunstscene samt i udlandet.

I dansk kontekst betegnes Skagensmalerne for at stå bag det moderne gennembrud, som en særlig kulturel bølge, der slog igennem Europa på denne tid.

Hvem var Skagensmalerne?

I slutningen af 1800tallet var strømningen på Kunstakademiet i København, at kunsten skulle ud til folket. Dette fik en gruppe unge studerende til at drage mod Danmarks nordligste spids, Skagen.

Med Holger Draghmann i spidsen kom P. S. Krøyer samt Michael Ancher til Skagen for at udfolde deres virke. Dog tæller grupperingen af de kendte Skagensmalere andre personligheder herunder Marie Krøyer, Anna Ancher, samt Laurits Tuxen.

Hvad malede skagensmalerne?

De unge kunstnere ville gøre oprør mod guldaldermalerne, som karakteriserede generationen før dem med ’kolde’ malerier og stive penselstrøg. De ønskede noget nyt og anderledes, og fremfor alt - noget direkte kunne definere dem som kunstnere.

Bliv VIP på maleribasen og nå ud til et langt større publikum.
Se alle fordelene her.

Både Krøyer og Ancher havde Skagens fiskere og deres tilværelser som yndet motiv – både på havet og i hjemmet. Skagenmalernes malerier blev med tiden kendt som "Realistiske friluftsmalerier", der hovedsagligt skildrede livet på vandet og i dagligdagen.

Der er fokus på det almindelige menneske, på livets små og store glæder, samt på livets sværere stunder, som maleriet "Den druknede bringes i land" af Laurits Tuxen, tydeligt illustrerer.

Hvorfor blev malerne så berømte?

Både i deres samtid og i vores tid, hyldes Skagensmalerene for deres enestående arbejde med det særlige lys, som de gengav på deres malerier. De er kendt for at male det unikke lys, som beskrives at have fundet ved Skagens kyst som følge af sollysets refleksion på de hvide sandstrande.

P. S. Krøyer var i forvejen et internationalt anerkendt navn og tiltrak flere andre store kunstnere til Skagen.

P. S. Krøyer opnåede højeste status som Skagensmaler i sin samtid og slog i 1882 Skagen fast som international anerkendt samlingssted for datidens kunstnere.

Læs også disse artikler

Landskabsmaling - sådan maler du bedre landskaber som nybegynder

Sådan sælger du dine malerier – 5 konkrete tips

Jeg vil i gang med kunstmaleri - hvilke materialer skal jeg bruge?


Af Thomas Jensen, maleribasen.dk
Thomas@maleribasen.dk