De 5 mest kendte malerier i verden og kunstnerne bag

De 5 mest kendte malerier i verden handler ikke bare om malerier, men i stor grad også om kunsterne bag de berømte penselstrøg

I denne artikel kigger vi nærmere på de 5 mest kendte malerier i verden.

Det er alle malerier som fortæller en historie om både motivet og kunstneren bag mesterværket.

Det kendte maleri Pige med Perleørering af Johannes Vermeer

#5 "Pige med Perleørering" (originaltitel "Girl with a Pearl Earring")

Det berømte motiv af en ung kvinde med den genkendelige blå hovedbeklædning samt en fremtrædende perleørering i venstre øre er malet af den hollandske maler Johannes Vermeer i 1665.

Maleriet har levet et turbulent liv, hvor det igennem 200 år har været forsvundet, indtil det dukkede op på en kunstauktion i Haag i 1881. I 1994 gennemgik det en total restaurering, hvor de unikke farver blev genskabt. Oliemaleriets berømmelse har givet det navnet ”Nordens Mona Lisa”.

Se en større version af mesterværket hos Wikipedia

Maleriet stjernenatten af Hollandske Van Gogh

#4 "Stjernatten" (originaltitel "Starry Night")

”Stjernenatten” er malet af Vincent Van Gogh og dateret 1889, og er et af de mest kendte malerier. Maleriet fremstår med sine stærke blå toner og skarpe penselstrøg på nattehimlen.

”Starry Night” er at finde hos det anerkendte MoMa (Museum of Modern Art) i New York. I 1998 blev maleriet solgt som værende det dyreste maleri i Van Gogh’s enestående produktion af mesterværker.

Se en større version af mesterværket hos Wikipedia

Den Sidste Nadver, viser Jesus siddende ved et bord sammen med sine diciple

#3 "Den sidste nadver" (originaltitel "The Last Supper")

Det imponerende vægmaleri viser den sidste nadver, som beskrevet i Biblen, hvor Jesus og hans 12 disciple sidder samlet om et bord.

Leonardo Da Vinci malede i årene 1495-1498 det i dag verdensberømte, store maleri, som hænger på væggen i klostret Santa Maria delle Grazie i Milano.

Flere bøger og film beskriver dette sidste mpåltid, bl.a. Gibsons meget omdiskuterede og voldelige film - "The passion of Christ".

Se en større version af mesterværket hos Wikipedia

Maleriet Skriget viser en sortlædt person som skriger på en bo, med naturen opflammende i baggrunden

#2 "Skriget" (originaltitel ”Skrik”)

Den norske maler, Edvard Munch, malede en serie på 4 malerier, der er dateret 1893. Det ene af disse ekspressionistiske motiver er i dag det verdensberømte maleri med en person i forgrunden, der skrigende holder sig for ørene.

Maleriet åbner op for mange fortolkninger og kan ses som både en social og samfundsmæssig kritik. Andre mener at "Skriget" på fin vis, demonstrerer Edward Munch´s sindstemning da han lavede maleriet. Sidstnævnte giver umiddelbart giver god mening da malerier tilhører "ekspressionismen", hvor tanker, følelser og stemninger træder i forgrunden. Sandheden er dog en anden, da kunstneren i sin dagbog og digte har beskrevet baggrunden for at male "Skriget".

Digtet beskriver en rolig gåtur i solnedgangen sammen med venner, hvor fred og ro regerer. Pludselig, og ud af det blå, kommer tunger af ild og blod til syne i horisonten, og naturen, himlen og jorden vælter ned over Munch. Han fryser og står stille i ren frygt. Hans venner fortsætter dog ufortrødent mod solnedgangen, som om intet er hændt. Edward Munch er blevet ramt af et panikanfald og "skriget" er hans fortolkning af den skæbnesvangre dag.

Se en større version af mesterværket hos Wikipedia

Det berømte portrætmaleri af Mona Lisa af Leonardo Da Vinci

#1 Mona Lisa

Leonardo Da Vinci står bag det maleri, som regnes for at være det mest kendte maleri i verden. I årene 1503-1506 arbejde han på ”Mona Lisa”, som i dag hænger på The Louvre i Paris.

Det verdenskendte portrætbillede er stadig i dag genstand for spekulationer, mystik og teorier. Især forfatteren Dan Brown har brugt Mona Lisa som inspiration i sine romaner. Dan Brown stiller bl.a. spørgsmålstegn ved Mona Lisas køn, er hun kvinde eller mand, eller måske begge dele ? Hendes ansigt og kropsform er relativ maskulin, men tøjet og håret er kvindeligt.

Louvre i Paris besøges af mere end 10 millioner mennesker årligt, og er dermed det mest besøgte museum i verden. Det formodes at langt de fleste besøgende på Louvre, ser maleriet Mona Lisa.

Se en større version af mesterværket hos Wikipedia

Af Thomas Jensen, skribent

Læs også disse artikler

Inspiration fra naturen

Hobbymaling - sådan kommer du i gang som nybegynder

Malerpensler, hvilke skal jeg bruge?

Online galleri med Danmarks største udvalg af unikke malerier

Malerier med dyremotiver - se det store udvalg her

Oversigt over alle kunstnerinterviews

Mahoney: Bauhaus kunst, punk, energi og mere kunst til folket

Arendal: Kreativiteten på lærredet kom buldrende efter 20 års pause

á JesPere : Jægeren og kunstneren der trækker os tilbage til fortiden

Nadia Carstens: 18 årig talentfuld kunstner med fokus på æstetikken

Birgit Højgaard : Opskriften er at tro på sig selv og vise malerierne frem

Jakob Ingvorsen: Ung talentfuld kunstner med en masse på hjerte

Anne-Mettes: Malerkunst set fra den lyse side

Inge Thøgersen: Fra jakker og unika produktion, til global gallerist


Alle artikler