Beskatning af kunst i virksomheder
Kan din virksomhed trække kunst og malerier fra i skat?
Beskatning af kunst som fremvises og hænger i en virksomhed, er underlagt flere regler som denne artikel vil gennemgå
- Beskatning af kunst i virksomheder
- Fradrag og kunstværker
- Skattereglerne på området
- Særlig lovgivning og dokumentation for virksomheder
Beskatning af kunst i virksomheder
Som udgangspunkt gælder det, at et maleri ikke kan trækkes fra i skat, da værkets værdi typisk ikke forringes. Men via særregler er det muligt at trække kunst fra i din virksomhed.
Søg blandt mere end 8000 unikke malerier på Maleribasen.
Vi dækker alle genrer, motiver og priser.
Dog findes der en undtagelse til denne hovedregel. I forhold til skattereglerne på området bliver kunst opdelt i de værker, der kan hænges op samt de værker, som er en del af en bygning.
Denne sondring skal du kende til, når du overvejer at købe kunst til virksomheden og få mulighed for at trække købet fra i udgifterne.
Fradrag og kunstværker
Der er lavet særregler på området, der har til formål at støtte danske kunstnere og skabe værdi hos virksomheder. For at kunne være berettiget til skattefradraget, skal værket og købet være omfattet af specielle betingelser.
For at kunne få lov til at trække dit kunstkøb fra, skal det være et værk, som:
- Er nummereret
- Er signeret personligt af kunstneren
- Er købt direkte af kunstneren eller hos et galleri, som har værket i kommission
Hvordan du kan trække købet fra, vil til dels afhænge af prisen på værket.
Afskrivningen vil foregå på samme måde (saldometoden), som når du køber nyt interiør til dit firma, når værket overstiger 13.200 DKK. Her afskrives værket med 25% om året.
Ved at benytte de særlige regler omkring køb af kunst, kan virksomheder trække bl.a. malerier fra i skat. Ydermere kan kunsten ses om en løbende investering i virksomheden.Værd at vide om skattereglerne på området
Siden år 2006 har det været muligt for de danske virksomheder at gøre brug af særreglerne, der giver lov til at trække kunstkøb fra i skat.
I lovgivningen på området er betegnelsen ”kunstkøb” omfattet af forskellige typer værker. Det gælder både malerier, litografier, skulpturer, grafik, installationskunst og billedkunstværker.
Den brede kategori er medvirkende til, at virksomheder i Danmark kan indrette kontorer og filialer med de værker, som falder i virksomhedens smag.
Reglerne er lavet for at støtte både kunstnere og virksomheder i landet. Som lokal virksomhed kan det være ønsket at støtte en betydningsfuld kunstner, som holder til i firmaets område. Kunstkøb kan derudover være med til at udsmykke en del af virksomheden, eller det kan bruges som investering.
Der er lavet særlig lovgivning på området, især når det kommer til fradrag og køb af kunst, af et nærtstående familiemedlem.Særlig lovgivning og dokumentation for virksomheder
Nedenstående skal du være særlig opmærksom på i forbindelse med kunstkøb og fradrag i virksomheden
Uanset om du ønsker at tage et supplerende kursus eller købe materialer, skal du altid sørge for at få dokumentation for dine køb. Du skal have dokumentation i form af kvitteringer, udskrifter og boner, som skal bruges i dit regnskab.
Det er dit ansvar som erhvervsdrivende og kunstmaler at kunne fremvise dokumentation for dine køb. Hvis ikke du kan fremvise en bon eller en kvittering for erhvervsmæssige udgifter, kan du miste retten til at kunne trække disse fra i din virksomhed.
Ydermere gælder særreglerne kun i de forhold, hvis du som virksomhedsejer ikke er i nærtstående familie med kunstneren du ønsker at købe f.eks. et maleri af.
Denne undtagelse er skabt for at sikre, at der ikke tænkes i at tjene penge privat i den familie, som ejer virksomheden.
Kunstværket må ikke være en reproduktion af et originalt værk, og det skal derudover være et førstegangskøb hos virksomheden. Sagt med andre ord, kan det være problematisk at trække kopieret kunst fra, når virksomheden handler kunst ind.
Af Thomas Jensen, skribent
Relaterede artikler
Maleri investering, kan det betale sig?
De 5 mest kendte malerier i verden
De nye unge kunstmalere - hvem er de ?
Kulmaling guide til nybegyndere
Hobbymaling - sådan kommer du i gang som nybegynder
Online galleri med Danmarks største udvalg af unikke malerier
Kunstnerinterviews på Maleribasen
Brad Mossman, en multikunstner folder sig ud
Mahoney: Bauhaus kunst, punk, energi og mere kunst til folket
Arendal: Kreativiteten på lærredet kom buldrende efter 20 års pause
á JesPere : Jægeren og kunstneren der trækker os tilbage til fortiden
Nadia Carstens: 18 årig talentfuld kunstner med fokus på æstetikken
Birgit Højgaard : Opskriften er at tro på sig selv og vise malerierne frem
Jakob Ingvorsen: Ung talentfuld kunstner med en masse på hjerte
Anne-Mettes: Malerkunst set fra den lyse side
Inge Thøgersen: Fra jakker og unika produktion, til global gallerist