Brad Mossman, en multikunstner folder sig ud

Kan original kunst være både nyskabende og humoristisk på samme tid ? Og er der plads til det sjove, det banale og gale i den seriøse kunst ? Brad Mossman viser vejen og med galmatias og dybt originale værker, skildrer han verden, set gennem skæve beskuede øjne

Fantasy maleri i tyrkis farver med et ubestemt dyr i midten

Permanent blæk fræset ned på papir på tegningen "Tight" og akrylmaling på træ på værket, "A Tragic Dimensional Clash" - Brad Mossman dyrker det fantasifulde og urealistiske, smider det hele i en blender og et nyt originalt indtryk opstår fra resterne.

Mød multikunstneren Brad Mossman, og læs hvordan han ser verden og hvor inspirationen til hans originale værker kommer fra.

Billede af Brad Mossman i tivoli

Brad Mossman på hesten. Legen med farver, former, pensler og pennen er alfa og omega for kunstneren

Musikken resonerer, men penslen forbinder

Brad Mossman er en multikunstner. En erfaren og eftertænksom musiker og maler forbundet i en person, i en sjæl. Men hvor musikken rammer hans sjæl, mere end kanvasset, er maleriet og tegningerne altid til stede og til rådighed i nuet. Han kan udfolde sin kreativitet på lærredet ad hoc, med det samme. Den forskel har gjort, at hans tid dedikeres mere og mere til den kreative kunst, men pen og pensel.

- Hvor længe har du malet og har du altid været kreativ ?

"Jeg er 53 nu. Jeg har været musiker i 46 år og har tegnet og malet i 27 år."

"Musik resonerer sandsynligvis stærkere med min sjæl. Men med pen og pensel er jeg altid forbundet til en kilde af kreativitet på alle tidspunkter, hvilket jeg lærte fra min ven, kunstner David Fremont, og jeg bruger mere tid med visuel kunst end med musik, med alderen."


Maler du som hobby ? Sælg dine malerier online, opret en bruger på Maleribasen og op til 200 malerier til salg fra kun kr. 39,- pr. måned. Maleribasen tager 0% i provision.


Alene eller solo, nogen kan en af delene, andre begge. Brad Mossman hører til sidstnævnte kategori - den dedikerede enspænder når han sidder foran kanvasset, og den alle kan regne med når musikken spiller og mennesker danser.

"Jeg er god til samarbejde f.eks. i bands og elsker det! Men jeg sætter også pris på den måde, hvorpå jeg går ind i min helt egen verden, når jeg skaber kunst, i stedet for at bruge tid på andres realiteter i bandsituationer."

Tegning af person i rød og sort med surrealistiske træk

"There's Still Some Of Me Inside Of Me" af Brad Mossman, værket måler 29 cm x 21 cm og er lavet med blæk på tykt A4.

Original kunst med humor

"Kunst og musik kan ændre vores opfattelse af virkeligheden. Sommetider kan et stykke ris, et lærred, en scene, en projektion på en bygning, en sten osv. påvirke tilskuerens nuværende virkelighed. Seeren er i deres egen virkelighed og hører så musik eller ser kunst, som ændrer denne virkelighed. Det kan have en indflydelsesrig politisk eller kommerciel agenda. Det kan være spirituelt opløftende, men det kan også trække dig ned."

"Det behøver ikke at være så komplekst eller seriøst. Det kunne være et billede af en blomst eller en hest. Og bare det at se billedet, hvad enten det er realistisk eller skabt med et udtryksfuldt præg, tilbyder seeren noget nyt og påvirker dem måske."

"Min personlige intention er at tilbyde seeren noget, de muligvis ikke har set eller tænkt på før. Og meget gerne med en oplevelse af sjov og humor. Det er mit eget forsøg på at dele, hvordan noget, jeg skaber, bidrager til den kollektive, kreative bevidsthed, men fra et (forhåbentligt!) unikt perspektiv (mit!)"

To Surrealistiske væsener tegnet på a4 papir i farver

De nærmest grotesk surrealistiske tegninger på A4 i farve "Mom & Dad, I'm An Artist!" og "Onward To The Soul Train Line Dance" beskriver Brad Mossmans fantasifulde univers til fulde.

Pop inspiration og Luigi Serafini

-Dine malerier og tegninger er meget unikke, hvor kommer inspirationen fra ?

"Den stammer fra et miks af min underbevidste proces, der hele tiden bevæger sig fremad med ideer og streger, der kommer til mig, mens jeg arbejder. Samt fra indflydelsen af det fællesskab af kunstvenner, jeg har været heldig nok til at kende, såvel som de kunstnere, jeg ikke kender personligt, men hvis arbejde inspirerer mig. Jeg omgiver mig med mine venners kunst!"

Udsnit af bogen Codex Seraphinianus af Luigi Serafinis

"Luigi Serafinis ”Codex Seraphinianus” er for det meste ved Brad Mossmans side. Bogen er fra 1981 og er et leksikon baseret på en fantasiverden med planter, dyr og skabninger. Italiensk fødte, Luigi Serafini, oprindelig arkitekt og industriel designer, lavede værket over 2 år fra 1976 - 1978. Leksikaet er senere oversat til flere sprog og udgivet i flere lande verden over."
Kilde: Wikipedia.com


The Beatles har været en livslang inspiration for mig! Jeg har samtidig altid været fan af “DIY - enhver kan spille i et band”, der udsprang fra punkrock æraen!

Derudover er Luigi Serafinis ”Codex Seraphinianus” er som regel altid at finde ved min side!

To Surrealistiske væsener tegnet på a4 papir i farver

Tegningen "Tearful Travels" måler 29 x 21 cm og er lavet med blæk og akryl på A4 papir.
Pris kr. 1000,-

Mossmans surrealisme

- Flere af dine billeder har surrealiste træk, hvad er dit forhold til surrealisme? Hvordan er det hele startet?

"Jeg tror naturligvis på, at “virkelighed” er vigtigere for overlevelse, samt for at kunne sætte pris på vores verden og menneskerne omkring os. Men hvis en kunstner har en mulighed for at bøje den virkelighed, eller for at tilbyde noget nyt til den virkelighed (der ellers aldrig ville have været bragt frem i lyset uden dem), så er det ekstremt vigtigt at få det ud. At ære, at vi alle er en. Men samtidig tilføjer du din vinkel til den kollektive helhed, for at gøre det til en mere realiseret helhed."

Virkeligheden kan bøjes gennem kunsten og kan sætte vigtige agendaer på på lokale og globale dagsordener. Mossman bruger surrealismen til bl.a. at bringe humor og budskaber ud til tilskueren. Der skal tages stilling, også selvom det sommetider kan være provokerende.

"Surrealisme er for mig en dejlig, åbenlys og effektiv måde at bøje virkeligheden på. Både som tilskuer og som skaber. Et træ kan f.eks. have blade, eller et træ kan have tunger. Selvom jeg elsker blade, så ville jeg personligt foretrække, at se et træ med tunger fremfor blade. Fordi det ville få mig til at grine, skræmme mig, eller få mig til at tænke over noget politisk, seksuelt eller miljømæssigt osv."

"Så surrealisme giver muligheden for potentielt at underholde, at påvirke, men samtidig også at udvide ens fornemmelse af de forskellige lag af virkelighed."

To surrealistiske personer tegnet med pen i farve

To surrealistisk inspirerede tegninger af Brad Mossman. Personer som indgår i en større sammenhæng eller har et konkret problem eller tanke, er noget som hele tiden vender tilbage i Brad Mossmans kunst. "I Polish My Horns At Least Once A Day" - produceret i 2018 og måler 29x21 cm - pris kr. 1000. Til højre, tegningen med blæk og grafit, "Electric Tear" måler 21x14 cm og koster kr.1000,-

Den gode surrealisme er den individuelle surrealisme, kunstneren skal sætte sit personlige mærke på værket, og dermed løfte det fra alle "-ismerne". Brad Mossman forsøger hele tiden at komme med nye idéer, men han skal kunne se sig selv i dem

"Mange betragter sikkert surrealisme som ”mærkeligt”, samt at det ikke tilbyder dem noget som helst. Andre er måske mere betaget af realistiske værker. Men for mig starter spændingen, når en kunstner f.eks. sætter sit eget personlige fingeraftryk på sådanne realistiske værker. Hermed bliver det en surrealistisk og forandrende oplevelse."

"Min nære ven Eric White, er mesterlig til at skildre noget realistisk. Men hans valg af emner, samt hvordan han maler dem realistisk i hans helt egen stil og i en bestemt situation, er ekstremt effektiv i forhold til at forandre min virkelighed, når jeg ser det, og det tilbyder mig en surrealistisk oplevelse."


Er du kunstelsker ? Maleribasen har mere end 8000 unikke og originale malerier til salg. Se dem her


En udfordring i vores tid er, at skelne mellem realisme og fiktion på både malerier, fotografier, film og litteratur. Mossman går en anden vej og prøver at lave kunst der er surrealistiske i udtrykket, men som måske over tid og med det rette øje, kan blive en del af vores realisme.

"En bil kan males så realistisk, at den forandrer seerens virkelighed. Den kan være placeret i et miljø, der gør det surrealistisk. Eller den kan være repræsenteret i farver eller under forhold, der transformerer den til at være mere surrealistisk. Jeg kan personligt godt lide realistiske malerier, fordi jeg ikke selv kan tegne eller male realistisk, og heller ikke har ønsket om, at lære det.

"For mig er det fascinerende og fængslende, at se det gjort godt og med et personlig twist, der muligvis transformerer realisme til surrealisme."

Surrealistisk tegning af et mennesker der vrider sig

Tegningen "Dimensional Dancer" måler 29cm i højden og 21cm i bredden og er lavet med blæk på A4 papir i 2018. Pris kr. 1000,-

Koncepter fremfor Dali og Bunuel

Surrealisterne Dali og Bunuel har inspireret kunstnere verden over. Gennem film og kunst har de sat standarden for en helt ny retning i kunsten, og deres koncepter lever videre i mange nyere værker. Brad Mossman bruger surrealismen til nemmere at komme igang med den kreative process. Den magiske surrealistiske verden giver muligheder for fordrejninger i kunsten og bærer processen fremad.

"Surrealisme gør det lettere for mig at tage fat på det jeg nyder, og fejre min egen stil og mit nuværende færdighedsniveau. Også uanset mit nuværende færdighedsniveau, fordi koncepter (surrealistisk eller ej) er lige så vigtige for mig, hvis ikke mere vigtige."

Brad Mossman arbejder med koncepterne i kunsten og ikke nødvendigvis stilarten. Dali og Bunuels kunst, kan dog bruges som inspiration til nye værker

"Jeg kan ikke og har på nuværende tidspunkt ikke et ønske om, at male som Dali, eller at lave film som Bunuel. I stedet hiver jeg fat i deres koncepter og ideer for inspiration. Dali sagde: ”Maleri er en uendelig lille del af min personlighed.”

Styrken i Dali´s surrealisme ligger i konceptet og ordene. Ord og titler kan ændre et maleri og give tilskueren en oplevelse som måske overrasker og trækker én ud af hverdagens komformaitet.

Maleri af to tegneseriebaserede personer der snakker på en gul baggrund

Maleriet "Shith" fra 2018, måler 120 x 80 cm og er malet med akryl på et 1.5cm tyk træplade. Maleriet er klar til ophængning og koster kr. 2800,-

"Personligt elsker jeg Dali’s malerstil og teknik, og det repræsenterer for mig en magisk verden af fremkaldte følelser og ideer. Men på andre måder kan ordene ”et dryppende ur” være lige så effektive, som et billede af ”et dryppende ur.” For mig er det dér hvor Dali’s genialitet ligger - konceptet ”et dryppende ur”, måtte være et koncept som ingen nogensinde var kommet på før."

Konceptet og idéen omkring tid er væsentligt, især i vores del af verden og i den hverdag som vi oplever. Tid er vores garant for sikkerhed og en idé som vi måler hele vores virkelighedsopfattelse efter. Hvis tiden brydes eller ødelægges, bliver vi næsten identitetsløse og konfuse. En måde at fange og provokere tilskueren, er ifølge Mossman, at lege med begrebet "tid", det kan sætte tanker igang og stille os kritiske."


Se alle malerier i prisklassen kr. 1000 - 1500,- på Maleribasen


"Specielt i en evigt voksende industrialiseret verden, hvor konceptet tid og især den kollektive bevidsthed om tid, er så vigtig for at forme den aftalte kollektive virkelighed. Fabrikken kan ikke producere plastik, uden at alle er enige om at gøre det. Og tid er et redskab til aftaler. Så at tilbyde konceptet om dryppende tid, er bogstavelig talt som at knuse et glas lige foran dit ansigt - et meget effektfuld og stærkt budskab. Og for mig er dét den bedste kunst. Uanset om det gøres effektfuldt eller mere diskret."

"Hvis kunsten ændrer på din virkelighed og bringer dig ind i et nyt, mere vidtstrakt sted med tilbud om potentiel forandring og noget nyt, så er det spændende og fængslende for mig. Heldigvis kunne Dali repræsentere hans koncepter med en malerstil, der præsenterede dem ekstremt effektivt og fremhævede dem endnu mere. Men igen, hans ord, hans humor og skulpturer, såvel som hans personlighed, var også effektive og fantastisk surrealistiske."

"Så kort sagt, er det koncepterne og attituden, jeg bruger til inspiration!"

Sort og hvidt akrylmaleri med person der sidder på en gynge

"Denmark" akryl på canvas, klar til ophængning. Måler 70 x 50 cm og koster kr.1250,-

Frihed, fred og rettigheder

-Maleriet "If You Won't Use Tobacco As A Sacred, Ceremonial Plant, Then GET OUT!" (nedenfor) kunne have en politisk agenda, er det tilfældet og hvor stor en rolle spiller samfundskritik og politik i din kunst ?

"Karakteren peger frem for sig og for mig ser det ud til, at hun er vred og råber ”FORSVIND!” Jeg ville gerne finde på noget, som hun muligvis er vred over. Så hun er blevet vred over, at nogen bruger tobak udelukkende for at ryge, i stedet for at bruge det ceremonielt, som for eksempel indianske kulturer, der brugte røg til at stige op og tilbyde deres bønner mere effektivt til den åndelige verden.

Tegnesrie kvinde i lilla kjole peger mod venstre

Akrylmaleriet"If You Won't Use Tobacco As A Sacred, Ceremonial Plant, Then GET OUT!" gør os opmærksom på, at tobak kan bruges til andet end blot rygning. Billedet måler 100 x 80 cm og er klar til ophængning. Pris : kr. 2350,-

Titler på værker, kan ændre retningen og tilskuerens opfattelse.

"Men jeg leder også efter noget surrealistisk, at vedhæfte billedet af en der peger, for at fremkalde flere tanker, mere sjov og humor osv. Og titlen på et kunstværk kan fuldkommen påvirke opfattelsen af det. Hvis du f.eks. har en skulptur, der forestiller en sten, kan du give det titlen ”En Sten”, eller ”En Homoseksuel Sten” eller ”En Sten, Som Er Træt Af At Græde”.

"Hvad du end vælger, vil det fuldstændig ændre seerens opfattelse og måske også kunstneren, med at få en pointe eller følelse igennem."

"Min politiske agenda, uanset min kunst, er fred, frihed og rettigheder for alle. Som nuværende beboer på denne planet, resulterer denne agenda for mig, at jeg både er skuffet og håbefuld. Men for min kunst er min agenda, at bidrage med billeder og ideer, som ellers ikke ville være her uden mig."

"Jeg vil hellere være sjov, positiv, mærkelig og tankeprovokerende end ikke at være det. Men nogle gange kan negative billeder have det formål, at afsløre realiteter, som man gerne vil adressere."

Maleri af astronaut i rummet med erektion

"Houston, I'm Now Making Love To The Universe" - akrylmaleri på træplade af Brad Mossman i 2018. Maleriet måler 120 x 80 cm og er klar til ophængning. 2800 kr.

Liberale mindset

Fra tid til anden gøres der i samfundsdebatten opmærksom på at kunstnere som helhed stemmer til venstre på det politiske spektrum. Ifølge Mossman er dette opstået, da kunstnere typisk udtrykker deres utilfredshed med samfundet og ønsker forandring. En form for opråb gennem lærredet. Men mange kunstnere bruger også deres kunst til at promovere egne subjektive holdninger, holdninger som kan være både højre -og venstreorienterede.

- Mange kunstnere stemmer typisk på partier med et liberalt mindset, hvorfor tror du det er tilfældet ?

"Jeg ved ikke, om jeg mener, dette er sandt. Fordi, jeg synes at selv politiske og kommercielle reklamer er kunst. Ligesom alle de danske valgplakater gør valgperioden til en særligt spændende tid! Du har ikke den samme slags grafiske telefonpælsudstilling før valgene i USA. Mængden af valgplakater i Danmark og hvordan disse er så gentagende, er super energisk."

"Derudover, så ligger der en KÆMPE mulighed for at være anderledes. Så mange af plakaterne ligner hinanden, at det ville være virkelig let at adskille sig, hvis billed, design og farver er anderledes fra normen. Ind imellem er der nogle, der er forskellige, og de skiller sig virkelig ud!"

Maleri af astronaut i rummet med erektion

"Hear! Hear! The Beginning Is Near" - akrylmaleri i 80 x 60 cm af Brad Mossman i 2017. Maleriet koster kr. 2300,-

"Men jeg ville være nødt til at se statistikkerne på, hvordan kunstnere officielt stemmer, før jeg ville tænke, at størstedelen stemmer liberalt. Jeg tror, at selv de mest fascistiske ideologier har deres kunstneriske instrumenter til, at fremme deres pointe."

"Kunst udspringer fra et ønske om, og endda et behov for at skabe noget. Nogle gange kan dette stamme fra et behov om, at udtrykke utilfredshed, eller et ønske om forandring, eller for at kaste lys på uretfærdighed. Dette kan være grunden til, man tror alle kunstnere er liberale i deres politiske tilknytninger. Istedet kunne det handle om deres eget subjektive udtryk og deres egen personlige måde, hvorpå de løser en krise. Og så kan kunsten også blive ekstremt konservativ eller endda fascistisk af natur."

Krokodille afbilledet som person i surrealistisk maleri

Tegningen "Beneath Teeth" - blæk på papir fra 2019. Størrelse 25 x 20 cm med en pris på 1250,-

Maleribasen som eksponent

-Du har mange værker på Maleribasen, hvorfor udstille dine malerier og tegninger her ?

"Min nabo fortalte mig om Maleribasen. Jeg kan godt lide designet, og hvordan det hjælper mig med at lære om så mange forskellige danske kunstnere.

Den gratis version af Maleribasen skaber et større rum for mange kunstnere, mens betalingsversionen hjælper hver enkelt kunstner med et virtuelt galleri.

"Det er fantastisk, at der er en gratis version, som hjælper med at opbygge en større database af kunstnere. Men jeg kan godt lide, at VIP-versionen tillader, at 200 billeder bliver postet, hvilket sørger for et skønt virtuelt galleri."

To sort og hvide malerier af Brad Mossman

To sort & hvide værker af Brad Mossman : "Pride Of Body” og “When I Stopped Talking, Things Started Happening"

Muligheden for at skrive til virksomheder og institutioner, som ønsker kunst på væggene, gør det lettere at eksponere egne malerier rundt om i Danmark. Det er en mulighed som Brad Mossman benytter sig af.

"Det har inspireret mig til at gå igennem min portfolio og beslutte mig for, hvad jeg vil sælge. Jeg kan også godt lide, hvordan kunstnere kan sende deres profillink til forskellige virksomheder, kontorer og biblioteker, som søger kunst til udstillinger, og hvordan de bruger Maleribasen til at finde kunst."

"Tiden vil vise, om disse virksomheder vil acceptere nogle af mine værker til udstilling i deres daglige miljøer. Jeg har før udstillet i kontorer og kunne godt tænke mig, at gøre mere af det. Så, det, at have muligheden for, at inkludere Maleribasens link til udstillere, som samtidig har tillid til kvaliteten her, er en fantastisk mulighed."


Opret en bruger og sæt op til 200 værker til salg online fra kr. 39,- pr. måned.


"Som med de fleste platforme har du kunstnere, som sælger en del, og nogle som ikke gør. Det kan have stor betydning, hvorvidt man er god til promovere ens arbejde, eksempelvis vha. Maleribasen, men også andre online netværk."

"Dette er den første ”kunstplatform” jeg tilmeldte mig, idet jeg er afhængig af sociale medier og egen hjemmeside, for at få min kunst ud online. Derfor ser jeg frem til enhver forbindelse, nye muligheder og fremtidige salg, der måtte ske, som resultat af mine billeder postet på Maleribasen."

Af Thomas Jensen, skribent Maleribasen

Relaterede artikler

Hvad er Impressionisme ?

Fantasy og Goth malerier

Postmoderne kunst

De nye unge kunstmalere - hvem er de ?

Surrealisme - hvad dækker over den drømmende kunstart ?

Moderne kunst i Danmark

De 5 mest kendte malerier i verden

Hobbymaling - sådan kommer du i gang som nybegynder

Online galleri med Danmarks største udvalg af unikke malerier

Malerier med dyremotiver - se det store udvalg her

Kunstnerinterviews på Maleribasen

Mahoney: Bauhaus kunst, punk, energi og mere kunst til folket

Arendal: Kreativiteten på lærredet kom buldrende efter 20 års pause

á JesPere : Jægeren og kunstneren der trækker os tilbage til fortiden

Nadia Carstens: 18 årig talentfuld kunstner med fokus på æstetikken

Birgit Højgaard : Opskriften er at tro på sig selv og vise malerierne frem

Jakob Ingvorsen: Ung talentfuld kunstner med en masse på hjerte

Anne-Mettes: Malerkunst set fra den lyse side

Inge Thøgersen: Fra jakker og unika produktion, til global gallerist


Alle artikler