Postmoderne kunst på kanvasset, på film og i det daglige liv

Postmoderne kunst kan opleves overalt i vores samfund, men startede for længe siden

Den postmoderne kunst findes indenfor malerkunsten, filmkunsten og indenfor litteraturen, men hvad definerer postmoderne kunst og hvordan er det hele startet?

Maleri af Brad Mossman med enkel blå baggrund i modernistisk look

Det postmodernistiske maleri ovenfor hedder "Realization Of Connection" og er malet af kunstneren Brad Mossman i 2017. Maleriet er 90cm. i højden og 70 cm. i bredden, malet med akryl og sat til salg for kr.2300,-

Postmodernismens start

”Post moderne” er en betegnelse for et opgør med autoriteter og fastlagte samfundsnormer, som gav sig til udtryk hen imod slutningen af 1900’tallet.

Det var kulturidéer fra 1800tallets samfund, som det postmoderne individ blev kritisk overfor, f.eks. kommunismen og industrialiseringen af samfundet.


Maler du som hobby ? Sælg dine malerier online, opret en gratis bruger på Maleribasen og sæt alle dine malerier til salg fra kun kr. 39,- pr. måned. Maleribasen tager 0% i provision.


Kort og godt kendetegner postmodernisme den periode i vores samfund, hvor nye generationer selv fik lov at definere, hvad de ville, og hvem de ville være på trods af kulturforhold, socialklasse og økonomisk status. Det var et opgør mod det eksisterende og alle de fastsatte normer, som var en del af dagligdagen.

Postmoderne kunst i stuen og i genrer i indretningen

Hvad er postmoderne kunst?

Den postmoderne kunst er kendetegnet ved at bryde med tidligere tiders fremstilling af mennesker fra sociale lag og portrættere disse som ’sandheden’ om samfundet.

Den æstetiske og stringente fremstilling af kunst blev nu opløst. Den postmoderne kunst blander pop og kunst i anvendelse af materiale og udtryksformer.

”De unge vilde” er en betegnelse for en gruppe danske kunstnere, som i starten af 1980’erne studerede kunst på Kunstakademiet i København og senere bliver kædet sammen med den postmoderne kunststrømning herhjemme.

Moderne maleri med blå og lilla farver

Maleri af kunstneren Brad Mossman

Postmoderne design

Postmodernitet er en bred strømning, som findes i litteratur, design, filosofi, arkitektur, kunst og andre kreative områder i samfundet.

Postmoderniteten har forskellige udtryksformer og kendetegn afhængig af det kreative område. Når det kommer til design, rækker postmoderniteten ind i vores hjem og vores private rammer.


Postmoderne maleri med flere farver af kunstneren Brad Mossman

Postmoderne maleri af Brad Mossman

I denne sammenhæng dækker betegnelsen over den tilgang i designløsninger, som tager afsæt i individuelle ønsker og unikke behov.

Det er her tale om en tendens, som begyndte at udvikle sig siden 1970’erne, hvor der lægges vægt på at designe interiør, der er skævt, eksperimenterende og ukonventionelt.

Postmoderne arkitektur med guldfarver

Postmodernisme og film

Postmoderne film er en genre, som rammer de samme grundlæggende præmisser, som også gør sig gældende for hhv. kunsten og design. Der er tale om film, som har sit egen sprog, og som skildrer en verden, hvor de hidtidige normer og traditioner er i opløsning.


Er du kunstelsker ? Maleribasen har mere end 8000 unikke og originale malerier til salg. Søg blandt dem alle her


Skellet med ”rigtig” og ”forkert” bliver udslettet, da der ikke findes nogle normer, der holder en gruppe eller et samfund sammen.

De postmoderne film vækker refleksion over vores eget samfund og de traditioner og idéer, som det er bygget op omkring.

Plakat fra filmen Kill Bill med Uma Thurman

Plakat fra filmen "Kill Bill" af filminstruktøren Quentin Tarantino, en film med klare postmodernistiske træk.

Film som f.eks. "Fight Club" og "Kill Bill" er eksempler på moderne film med klare postmodernistiske vinkler. Hovedpersonerne symboliserer et oprør med den eksisterende samfundsorden og tager sagen i egen hånd. Hvis verden skal ændres, skal udgangspunktet tages i individet


Se malerier med postmoderne træk og tendenser på Maleribasen.dk


Selvom den største produktion af postmoderne film fandt sted i 1980’erne, bliver der stadig produceret film, som sætter spørgsmålstegn ved den individuelle frihed og dens rammer.

Der bruges gerne forskellige genrer til filmene, og modsat de traditionelle film er pointen ikke at fremstille ”det rigtige samfund”. Seerne får med de postmoderne film en oplevelse, hvor det ikke er hensigten at skabe et bedre samfund. Det er op til karaktererne selv at skabe den bedst mulige tilværelse ud fra de forudsætninger, som er tilstede.

Central i den postmoderne kunst står behovet for forandring og oprør. At skabe noget nyt og måske bedre gennem kunsten.

Af Thomas Jensen, skribent

Relaterede artikler

De nye unge kunstmalere - hvem er de ?

Surrealisme - hvad dækker over den drømmende kunstart ?

Moderne kunst i Danmark

De 5 mest kendte malerier i verden

Hobbymaling - sådan kommer du i gang som nybegynder

Online galleri med Danmarks største udvalg af unikke malerier

Malerier med dyremotiver - se det store udvalg her

Kunstnerinterviews på Maleribasen

Mahoney: Bauhaus kunst, punk, energi og mere kunst til folket

Arendal: Kreativiteten på lærredet kom buldrende efter 20 års pause

á JesPere : Jægeren og kunstneren der trækker os tilbage til fortiden

Nadia Carstens: 18 årig talentfuld kunstner med fokus på æstetikken

Birgit Højgaard : Opskriften er at tro på sig selv og vise malerierne frem

Jakob Ingvorsen: Ung talentfuld kunstner med en masse på hjerte

Anne-Mettes: Malerkunst set fra den lyse side

Inge Thøgersen: Fra jakker og unika produktion, til global gallerist


Alle artikler