Impressionisme, hvad er det ?

Impressionisme, hvad dækker begrebet over og hvordan ser et impressionistisk maleri ud?

Måske har du allerede hørt om malerne Claude Monet, Pierre-Auguste Renoir, Paul Cézanne eller Edgar Degas. Deres malerier inspirerer og overrasker til stadighed kunstmalere verden over. Den dag i dag, findes der stadig nogle helt fantastiske impressionistiske malere, og de trækker alle sammen på traditionen fra nogle af de helt store kunsterne, som var med til at skabe impressionismen.

Maleri af smukke blomster i pastelfarver i en vase med grønlig baggrund

"Blomster i Vase" af Aase Lind. Akrylmaleriet som måler 40x30cm er en del af kunstnerens blomsterserie og klar til ophængning. Maleriet koster kr. 1800,-

Hvad er impressionisme?

Omkring slutningen af det nittende århundrede blev mange kendte impressionistiske malerier produceret. Ordet impressionisme stammer oprindeligt fra det franske ord "impression", som direkte oversat til dansk betyder "indtryk". Målet for de impressionistiske kunstnere, er at indfange et helt særligt øjeblik og vise det frem på maleriet.


Er du kunstelsker ? Maleribasen har mere end 8000 unikke og originale malerier til salg. Søg blandt dem alle her


Franskmændene Claude Monet og Pierre-Auguste Renoir er grundlæggerne af stilarten, og selve navnet "Impressionisme" kommer fra et billede som Monet malede i 1873.

Billedet hedder "Impression, Soleil Levnt", eller på dansk "Indtryk, Solopgang" eller måske mere passende for stilarten, "Øjeblikkeks indtryk af en solenopgang".

Over tid blev Monet og Renoir gode venner, og malede flere malerier sammen. Begge kunstnere er i vores tid verdensberømte og nogle af de mest eksponerede kunstnere gennem tiden.


En skikkelse sidder i en båd, mens solen står op i horisonten

Det verdensberømte maleri "Impression, Soleil Levnt" af Claude Monet, malet i 1873

Du kan genkende et impressionistisk maleri på, at stregen på billedet er flygtig og forfinet. Nogle ville sige, at impressionistiske malerier består af en masse små prikker eller streger, som så skaber et større og fuldendt billede.


Maler du som hobby ? Sælg dine malerier online, opret en bruger på Maleribasen og sæt alle dine malerier til salg fra kun kr. 39,- pr. måned. Maleribasen tager 0% i provision.


Nuancerne på disse malerier er ofte kolde, da et impressionistisk maleri tit og ofte fremstiller et særligt lysindfald eller vejrforhold. Impressionistiske malerier kan også portrættere mennesker, men det er ikke mennesket i sig selv, som der er fokus på. Hovedfokus er på den flygtige streg og det indtryk, der herigennem dannes.


Impressionistisk maleri af kvinde med rødt hår på en mørk baggrund

Akrylmaleriet med klare impressionistiske træk"Kvinden med det råde hår"af kunstneren Anca målet 80cm i højden og 60cm i bredden og koster kr.1500-,

Som beskuer kan du virkelig få en fornemmelse af, hvordan det er de små komponenter i et maleri, der kan skabe et større og overordnet billede. Det er en kunst uden lige at male impressionistisk. For kunstneren kræver det stor tålmodighed og teknik, og beskueren vil hurtigt lægge mærke til de mange små detaljer i maleriet.

To malerier på hvid murstensvæg af skibe som lægger til havn og af et fantasidyr i mørket

Ovenstående er to malerier af den russiske malerkunstner Evgeniy Eramov

Hvorfor male impressionistisk?

Der er flere grunde til at male impressionistisk. Først og fremmest opnås der et særligt udtryk i maleriet, som er helt særlig og unik for impressionismen. Derudover er der mange teknikaliteter i at male inden for denne kunstretning.


Smukt vintermaleri med to bondegårde og en vej som går gennem dem

Smukt vintermaleri - "2 gårde på Nordre Dragørvej" af Niels Febber Andersen

Det kan være en måde for en kunstner at udfordre sig selv. Der er som oftest en stor proces bag det impressionistiske maleri, da det bygges så gradvist op. Kunstneren skal have en klar idé om, hvad han eller hun vil male inden, for at maleriet bliver godt og vellykket.


Se alle impressionistiske malerier til salg på Maleribasen


Den store udfordring med denne type malerkunst, er at ramme det perfekte øjeblik og fastholde det på lærredet. Derfor kræver vellykkede impressionistiske malerier flere års træning i teknikkerne bag.

Af Thomas Jensen, skribent

Relaterede artikler

Fantasy og Goth malerier

Postmoderne kunst

De nye unge kunstmalere - hvem er de ?

Surrealisme - hvad dækker over den drømmende kunstart ?

Moderne kunst i Danmark

De 5 mest kendte malerier i verden

Hobbymaling - sådan kommer du i gang som nybegynder

Malerier med dyremotiver - se det store udvalg her

Kunstnerinterviews på Maleribasen

Mahoney: Bauhaus kunst, punk, energi og mere kunst til folket

Arendal: Kreativiteten på lærredet kom buldrende efter 20 års pause

á JesPere : Jægeren og kunstneren der trækker os tilbage til fortiden

Nadia Carstens: 18 årig talentfuld kunstner med fokus på æstetikken

Birgit Højgaard : Opskriften er at tro på sig selv og vise malerierne frem

Jakob Ingvorsen: Ung talentfuld kunstner med en masse på hjerte

Anne-Mettes: Malerkunst set fra den lyse side

Inge Thøgersen: Fra jakker og unika produktion, til global gallerist


Alle artikler