Lær at male dit eget maleri helt fra bunden

Lær at male dit næste eller allerførste maleri, helt fra bunden

Muligheden for at udtrykke sig gennem maling er betagende og kan over tid blive en individuel læringsprocess. Men selvom du både har maling, pensler og lærred, kan det være svært at komme godt i gang fra starten. Herunder findes en vejledning til, hvordan du kan starte din arbejdsproces med maleri.

Tomt lærred på en baggrund af krøllet papir

Malerier tager for det meste sin begyndelse når lærredet skal anskaffes

Skab en baggrund på lærredet

Start med at investere i et godt lærred til dit kommende maleri. I denne artikel kan du læse meget mere omkring lærreder og hvilke man bør investere i. Det kan typisk godt betale sig at undgå de helt billige lærreder, og investere i kvalitet fra starten af.

Du behøver ikke fra starten at have et motiv i forhold til, hvordan dit maleri endeligt skal komme til at se ud. Først og fremmest handler det om at finde en grundfarve, som du ønsker, at dit lærred skal have som baggrund.

Der er som udgangspunkt frit valg mellem alle farver, men lang de fleste kunstnere starter med en lys baggrund som de kan skitsere ovenpå.


Søg blandt mange tusind unikke malerier på Maleribasen.
Vi dækker alle genrer, motiver og priser.


Du kan skabe din egen nuance ved at eksperimentere med blanding af 2 akrylfarver eller vælge en standardfarve, som findes på store tuber.

Brug gerne meget maling til dette – hellere for meget end for lidt.

Nærbillede af flere forskellige pensler i keramik tallerkener

Penslen kan gøre en stor forskel når du starter op på dit maleri

Pensler, hvilke skal bruges ?

Som med lærreder er det vigtigt at købe pensler af en bedre kvalitet. De helt billige pensler kan ikke anbefales, typisk ryger hårene let af og sætter sig i malingen når man er begyndt og sommetider går de i stykker eller knækker.

Tidligere har vi udgivet en artikel omkring pensler som måske kan hjælpe dig på vej, når der skal investeres i gode pensler.

Køb gerne flere forskellige størrelser af pensler, og kombinér eventuelt med medier som f.eks. en spartel, en svamp eller andre ting som kan peppe dit maleri op, og gøre det helt unikt.

Malertuber i flere farver og forskellige pensler ligger på en farvet overflade

Det kan være lidt af en opgave at finde den maling som der skal males med.

Akryl, olie eller noget helt tredje ?

Akrylmaling er nem at arbejde med og tørrer relativt hurtigt. Oliemaling tørrer mere langsomt, hvilket giver mulighed for at arbejde med skygger og nuancer. Akvarel maling, som vi alle har prøvet i skolen, kan til tider være svær at kontrollere, men gengiver farveovergange lettere end akryl og oliemaling.


Akrylmaling

Akrylmalingen er den mest benyttede maling når man er nybegynder. Den har flere fordele bl.a. er den nem at få fat i, mange supermarkeder sælger den i mange forskellige farver i deres hobbyafdelinger.

Desuden er akrylmaling let at vaske væk fra pensler, da den er vandbaseret og dermed vandopløselig. Tørretiden ved brug af akrylmaling er ret kort, hvilket betyder at man relativt hurtigt kan komme videre med sit maleri efter en pause.

Generelt set er akrylmaling den bedste maling når man starter op. Hvis du vil vide mere omkring brugen af akrylmaling kan du med fordel læse denne artikel.


Oliemaling

En fordel ved oliemaling er bl.a. at farverne på maleriet ikke forandrer sig mærkbart, selv efter de er tørret. Tørretiden er længere end akrylmalingen, men maleriet vil se ud som da du forlod det ift. farvemætningen.

Oliemaling er en meget fleksibel type maling og gør at kunstværket hele tiden kan forandres pga. den længere tørretid.


Vidste du at:
Maleribasen er blandt Danmarks billigste når det kommer til at sælge sin kunst over nettet og vi tager ingen provision af dine salg.


Ydermere kan man via oliemaling opnå en anden farvedybde end andre malingtyper. Oliemaling kan påføres kanvasset på flere forskellige måder : Man kan bruge en næsten glasuragtig oliemaling, ved at fortynde malingen med terpentin eller man kan bruge en lang tykkere maling. Den tykke oliemaling ses ofte på impasto malerier.

Hvis du er blevet mere nysgerrig på oliemaling, kan du også læse vores guide til oliemaling.


Noget helt tredje ?

Olie og akrylmaling er de mest benyttede malinger, men der findes et hav af forskellige typer maling med hver deres fordele. Akvarelmaling er god til farveovergange og kan skabe meget smukke nuancer. Akvarelmaling er let at gå til, billig at anskaffe og penslerne lette at rengøre. Det er den perfekte maling til børnene, som pludselig skal skabe et kunstværk midt på stuegulvet.

Du kan læse mere om akvarelmaling i denne artikel.


Kul kan også bruges til at male med. Kullet er som så ikke en maling, men en mere fast form. Charcoal kan bruges til at lave flotte skygger, smukke overgange mellem sort og hvid, og fungerer godt til skitsetegning eller som afslutter på et maleri. Kullet er velegnet til tegninger på papir, man kun fantasien sætter begrænsninger på dets brug i kunsten.

Læs mere om kulmaleri her


Er du til lim, papir og eksplosiv kreativitet kan collagemalingen være en mulighed. Brug den maling som du ønsker på dit lærred og varier det med udklip. Collagekunst kan give meget særprægede malerier og bruges ofte i mere streetprægede kunstmiljøer og i det offentlige rum.

Bliv klogere på collagemaling her.

Abstrakt maleri med gule farver og mange forme

Farver og former kan tilsammen danne næsten eksposiv kunst

Lær at eksperimentére med udtryk og former

Når baggrunden er skabt, er det tid til at arbejde med former og udtryk på dit maleri. Brug mindre pensler og gerne af forskellige størrelser til at arbejde med former og udtryk på.

Hvis du bruger oliemaling, kan du med fordel male med flere forskellige farver på dit maleri og således blande farverne på lærredet, mens du maler.

Sørg for at bruge hele lærredet til at male på og undgå at lave for symmetriske mønstre eller former. Valget af motiv er centralt, hvis du er nybegynder kan du vælge et motiv udfra f.eks. et blad, en tegneserie eller et billede fra internettet.

Man kan med fordel dele sit kommende maleri op i kvadrater a 10x10 cm med blyant og linial, og herefter blødt tegne de væsentligste motiver op. Det vil gøre det nemmere at bruge penslen senere og giver et indtryk af hvor de forskellige elementer er i forhold til hinanden. På denne måde kan man rykke rundt på motiverne og formene, slette med viskelæder og tilføje nye forme senere.

Tag nogle pauser fra dit maleri, så du får tænketid til at få nye input til, hvad det eventuelt er, der mangler på dit maleri. Det kan være, du ønsker at tilføre en ny farve eller skabe et anderledes udtryk.

I pausen kan du rengøre dine pensler eller opstarte et nyt maleri, hvis du har fået inspiration til mere.

Af Thomas Jensen, skribent

Relaterede artikler

Promovering af malerier via Sociale Medier

De 5 mest kendte malerier i verden

Verdens 5 dyreste malerier

Unik dansk kunst

Guide til collage maleri

Kulmaling guide til nybegyndere

Postmoderne kunst

Hobbymaling - sådan kommer du i gang som nybegynder

Online galleri med Danmarks største udvalg af unikke malerier


Kunstnerinterviews på Maleribasen

Brad Mossman, en multikunstner folder sig ud

Mahoney: Bauhaus kunst, punk, energi og mere kunst til folket

Arendal: Kreativiteten på lærredet kom buldrende efter 20 års pause

á JesPere : Jægeren og kunstneren der trækker os tilbage til fortiden

Nadia Carstens: 18 årig talentfuld kunstner med fokus på æstetikken

Birgit Højgaard : Opskriften er at tro på sig selv og vise malerierne frem

Jakob Ingvorsen: Ung talentfuld kunstner med en masse på hjerte

Anne-Mettes: Malerkunst set fra den lyse side

Inge Thøgersen: Fra jakker og unika produktion, til global gallerist


Se alle artikler på Maleribasen