Sådan kommer du igang med oliemaling

Publiceret d. 29-05-2017

Sådan kommer du som nybegynder i gang med oliemaling

Hvis du går og drømmer om at begynde at male og lave flotte kunstværker, så skal du læse med her. Du får her en guide til hvordan du kommer i gang med at male med oliemaling. Oliemaling til malerier er stadig meget anvendt og kan sagtens bruges, selvom man aldrig har prøvet at male før. 

Særligt ved de lidt finere og mere eksklusive mærker af oliemaling og ved maling i blå nuancer anvender man ofte forskellige former for nøddeolie. Linolie bruges i mindre eksklusive mærker, da det er billigt, men desværre også har en tendens til at blive gullige i løbet af årene. Alle oliemalinger har en oxidativ hærdende olie. Det betyder, at oliemalingen hærder og tørrer ved kontakt med ilt. Det vil derfor begynde denne proces, så snart det kommer ud af tuben.

Kort om oliemaleri

Oliemaleri er kendetegnende ved, at male billeder med olie som bindemiddel. De typiske olier man bruger til oliemaleri er linolie, valmueolie og valnødolie. Olien giver flere fordele, især i fohold til tørringstid og farvemætning og gulning af maleriet. Erfarne oliemalere bruger flere forskellige slags olier til hvert enkelt billede, for at fremhæve farvenuancer, pigmentering og effekter ved billedet. Ydermere kan olien koges sammen med harpiks, for at skabe en lak som kan billedet holdbarhed og en helt speciel glans.

Oliemaling er en gammel maleform og blev hyppigt benyttet fra år 500 af kinesiske og indiske malere i den vestlige del af det nuværende Afghanistan. Det blev dog først populært omkring 1500 tallet, hvor mange europæiske malere bruge olier til deres billeder. Da renæssancen ramte europe, var oliemaling næsten den eneste type maling man brugte på alle malerier.

Materialer du skal bruge

Hvis du er nybegynder og gerne vil i gang med at male, er der nogle helt essentielle ting, som du skal have anskaffet. Først og fremmest skal du selvfølgelige have fat i noget maling. Mange steder kan du købe sæt med de mest almindelige nuancer. Disse sæt vil være tilstrækkelige for en nybegynder. Dernæst skal du selvfølgelig også have noget at male på – et lærred. 

Hvilket lærred afhænger af hvad du skal male. De findes i mange forskellige størrelser. Du skal selvfølgelig også have noget at male med, så du skal have forskellige pensler. Her kan man også få sæt til nybegyndere. Pensler varierer i forhold til både størrelse og materiale. Her skal man prøve sig lidt frem og eksperimentere lidt. Til sidst kan det også være godt at købe et staffeli og en palet til at blande malingen på.

Fordele ved oliemaling

Hvis du gerne vil male med oliemaling, får du her nogle klare fordele ved at benytte denne type maling. Tørretiden for denne type maling er en fordel især for nybegyndere. Tørretiden er en del længere end f.eks. akrylmaling, hvilket betyder at du som kunstner, har god tid til at arbejde med kunsten og foretage ændringer. og justeringer i værket. Der findes også mange forskellige nuancer af oliemaling, hvilket er en klar fordel. Du får en meget stor rækkevidde af forskellige farver til at male dybere kompositioner i dit billede.

Når malingen er tørret er der ingen mærkbar forandring i farven. Det betyder, at du nemt kan vende tilbage til maleriet og male med den samme farve, uden at man kan se den store forskel. Mange af de helt store kunstnere har anvendt oliemaling til deres malerier. Rembrandt, som de fleste kender og elsker, benyttede oliemaling til mange af sine billeder. Et af de mest berømte værker i verden, "Mona Lisa" af Leonardo da Vinci, er også malet med oliemaling.

Inden du går igang med oliemaling bør du anskaffe følgende :

- Start ud med at købe oliemaling baseret på linolie hvis prisen spiller en rolle.
- Køb gerne få men gode pensler og evt. nogle malersvampe til at skabe et anderledes udtryk.
- Overvej at købe et staffeli, det holder dit billede på plads og kan sparer dig for mange kvaler.
- Husk at købe små malerskåle til selve farven, og til at blande farverne i.
- Køb et godt lærred fra starten af.
- Køb mineralsk terpentin eller penselrens til at rense dine pensler med. Når du ikke kan se mere maling på penslerne, kan du efterfølgende vaske dem med opvaskemiddel og skylle godt efter med vand.

Rigtig god fornøjelse !

 

Af Thomas Jensen, maleribasen.dk
Thomas@maleribasen.dk